12. MAJ – MEDNARODNI DAN MEDICINSKIH SESTER 2021

11. maj 2021

 
12. MAJ – MEDNARODNI DAN MEDICINSKIH SESTER 2021
 
Glas medicinskih sester: vizija za prihodnost zdravstva
 
 
Zaposleni v zdravstveni negi tudi letos obeležujemo svoj praznik, mednarodni dan medicinskih sester, ki ga praznujemo 12. maja kot spomin na rojstvo Florence Nightingale (1820–1910), ki velja za ustanoviteljico sodobnega sestrinstva, saj je je vpeljala prvo formalno izobraževanje za medicinske sestre ter s tem postavila podlago za razvoj zdravstvene nege kot stroke in mejnik v poklicu medicinskih sester, zdravstvenih tehnikov in babic.

Letošnji praznik medicinskih sester in tehnikov zdravstvene nege poteka pod geslom Glas medicinskih sester: vizija za prihodnost zdravstva. Natanko pred tednom dni, 5. maja,smo obeležili tudi mednarodni dan babic, in sicer pod geslom Upoštevajte podatke – vlagajte v babice.
 
SDZNS se ob priložnosti mednarodnega dneva medicinskih sester spoštovanim kolegicam in kolegom neizmerno iskreno zahvaljuje za predano opravljanje tega humanega in odgovornega poklica ter vztrajanje tudi v najzahtevnejših trenutkih, ki jih v tem poklicu že tako ali tako ne manjka, minulo leto pa je v tem pogledu še toliko bolj posebno.
 
Tudi tokrat je praznik zaposlenih v zdravstveni negi priložnost, da Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS) opozori na težave in nerešena vprašanja, ki še kako močno (pri)zadevajo zaposlene v zdravstveni negi. Ne glede na številna pogajanja s pristojnimi v zadnjih letih, mnoge sklenjene dogovore in dane obljube ni premika na bolje. Po dobrem letu od začetka spopadanja z epidemijo COVID-19 so dodatno v ospredje prišle vse težave, ki se jih sicer zavedamo že leta. Zaposleni v zdravstveni negi so izčrpani, kolektivi so kadrovsko podhranjeni in preobremenjeni že v običajnih razmerah; v teh posebnih časih, zaznamovanih z epidemijo, pa se je problematika zgolj še potencirala.
 
Že desetletje se borimo za dostojne ter za uporabnike in zaposlene primerne kadrovske standarde in normative. Čakamo, a vse manj potrpežljivo in z razumevanjem, na politično voljo odločevalcev. Stroka in sindikati smo namreč o teh vprašanjih že dlje časa usklajeni. Na zaposlene v zdravstveni negi tisti, ki bi lahko kaj spremenili in bi tudi morali, gledajo zgolj skozi perspektivo denarja in stroška. Vse ostalo jim je očitno nepomembno, ob tem zlasti bolniki in zaposleni, ki za njih skrbijo.
 
V SDZNS bijemo plat zvona, ko opozarjamo na odhajanje kadra v tujino in iz poklica. Vse projekcije jasno kažejo, da bo z leti zgolj še slabše. Le kdo bo še želel delati v slabo plačanem, a hkrati skrajno odgovornem poklicu, kdo bo delal večino praznikov in tri nedelje v mesecu, vmes pa opravljal še nočne izmene za plačilo, ki še zdaleč ne odtehta vse odgovornosti, naporov, psihičnih obremenitev, skrbi in stresa?! Že danes se na kadrovske razpise kandidati ne prijavljajo; kaj bo šele sledilo v nekaj letih, ko se bo nekaj tisoč medicinskih sester upokojilo?!
 
Bodo za nas, kot se je že napovedovalo, skrbele medicinske sestre iz Filipinov, Bližnjega vzhoda …? Vsi se želimo, da temu ne bo tako, a bo zato treba poklicem v zdravstveni negi vrniti vse tisto, kar so nekoč že imeli – bili so cenjeni, zaželeni in spoštovani ter ustrezno plačani. Kaj od tega še imamo danes? Nič!
 
Nerešene ostajajo tudi številne anomalije, ki so posledica trmastega vztrajanja vladnih pogajalcev, ki niso želeli poslušati argumentov sindikata za sistemske rešitve. Odprta ostaja Kolektivna pogodba, ki bi lahko celovito uredila problematiko vrednotenja zaposlenih v zdravstveni negi. Za vse tiste, ki v sistemu še vztrajajo in ostajajo, je potrebno sprejeti rešitve, ki bodo vsaj zaustavile fluktuacijo kadra in poklic znova naredile širše zanimiv.
 
Dodatki, ki so posledica epidemije novega koronavirusa, trenutno deloma rešujejo plače zaposlenih v zdravstveni negi. Lepega dne tudi teh več ne bo, in tudi prav je tako. Plače bi morale biti že brez dodatkov takšne, da bodo izkazovale vrednost in spoštovanje našega dela, našega poklica. Plače, s katerimi se bo dalo solidno živeti tudi takrat, ko bomo pozabili na COVID-19. Ne bomo popustili in ne bomo se pustili!
 
Vsem medicinskim sestram, babicam in tehnikom zdravstvene nege ter vsem ostalim zaposlenim v zdravstveni negi SDZNS ob letošnjem mednarodnem dnevu pošilja iskrene čestitke in zahvale!
 
 
PREDSEDNICA
Slavica Mencingar
 
GENERALNI SEKRETAR
Marjan Meglič
 
 
SINDIKAT DELAVCEV V ZDRAVSTVENI NEGI SLOVENIJE
www.sdzns.si, sdzns@siol.net

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »