7. april, svetovni dan zdravja, leto 2020 pa je mednarodno leto medicinskih sester, zdravstvenih tehnikov in babic!

06. april 2020

Letošnji svetovni dan zdravja poudarja pomen medicinskih sester in babic. Za izboljšanje statusa zaposlenih v zdravstveni negi, predvsem za ustreznejše vrednotenje in izboljšanje pogojev dela, si po vseh svojih močeh prizadeva tudi Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije. To je po naši oceni predpogoj, da bi vsaj delno zaustavili odhajanje zaposlenih v tujino ali celo iz še do nedavnega zelo cenjenega poklica.
 
V nadaljevanju objavljamo izčrpno informacijo o letošnjem svetovnem dnevu zdravja, ki so jo pripravili na Slovenski tiskovni agenciji (STA), objavljamo pa še povezavo do strani Statističnega urada RS, kjer najdete množico zanimivih podatkov in prikazov (https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/8761).

 
Letošnji svetovni dan zdravja, ki ga obeležujemo 7. aprila, se osredotoča na pomen dela medicinskih sester, tehnikov zdravstvene nege in babic. Še zlasti se ob tej priložnosti izpostavlja njihova vlogo v boju proti pandemiji zaradi novega koronavirusa. Poklic medicinske sestre je v Sloveniji podcenjen, izpostavljajo v zbornici zdravstvene in babiške nege (in tem opozorilom se pridružujemo tudi v SDZNS).
 
V Sloveniji je bilo v zdravstvu leta 2018 zaposlenih več kot 21.000 medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov, kažejo podatki državnega statističnega urada.
 
»Medicinske sestre in babice smo temelj vsakega zdravstvenega sistema in predstavljamo najštevilčnejšo poklicno skupino v zdravstvu,« je za STA poudarila predsednica zbornice zdravstvene in babiške nege - zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Monika Ažman. Po njenih besedah so odločilne pri krepitvi zdravstvenega sistema in ključne za doseganje cilja, po katerem mora biti zagotovljena univerzalna dostopnost do zdravstvenih storitev za vse. »V teh kriznih razmerah, s katerimi se soočamo, pa se medicinske sestre po celem svetu usmerjamo predvsem v zaščito najranljivejših skupin prebivalstva, za katere okužba s koronavirusom predstavlja resno grožnjo,« je izpostavila.

 
Medicinske sestre prve pri skrbi za obolele s covidom-19
 
Da so medicinske sestre in drugi zdravstveni delavci v prvih vrstah pri skrbi za nego vseh, ki so zboleli za covidom-19, je opomnila tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Brez njih bi ostali brez pravega odziva na pandemijo, meni WHO.
 
Ob svetovnem dnevu želijo pregledati trenutni položaj medicinskih sester in njihovega dela po vsem svetu. S partnerji bodo pripravili vrsto priporočil za večjo moč medicinskih sester in babic.
To bo po prepričanju WHO nujno, če naj bi dosegli tako cilje na ravni posameznih držav kot tudi globalne cilje, ki se nanašajo denimo na dostopnost zdravstva, zdravje mamic in otrok, področje prenosljivih in neprenosljivih bolezni - vključno z duševnim zdravjem, nujno medicinsko pomočjo in varnostjo bolnikov.
 
Zaposleni morajo imeti dovolj moči, da bodo lahko vsakomur in povsod nudili storitve, ki jih potrebuje, izpostavljajo v WHO.

 
WHO poziva k vlaganju v izobraževanje in k prizadevanjem za varno delovno okolje
 
Številne države morajo storiti več, da bodo medicinske sestre in babice lahko delale v varnem okolju, kjer bo njihovo delo povezano z delom drugih v zdravstvu, je ob prihajajočem dnevu še pozvala WHO.
 
Nadalje je po njihovi oceni treba v izobraževanje medicinskih sester in babic vložiti več sredstev. Prav tako pa si je treba prizadevati tudi za to, da bodo imele dovolj znanj in spretnosti za zasedbo vodilnih položajev. Poleg tega je treba zaposliti več medicinskih sester, ki bodo specializirane za posamezna področja, meni WHO.
 
Svetovni dan zdravja obeležujemo 7. aprila že vse od leta 1948, ko je bila WHO ustanovljena.
 
 
 
V slovenskem zdravstvu konec leta 2018 nekaj nad 7100 medicinskih sester
 
V Sloveniji so bile konec leta 2018 v zdravstvu zaposlene 7104 medicinske sestre, od tega 57,4 odstotka v bolnišnicah. Diplomiranih babic je bilo 245, zdravstvenih tehnikov pa 13.927, je pred svetovnim dnevom zdravja objavil državni statistični urad. Svetovni dan, ki bo 7. aprila, bo namreč poudaril ravno pomen medicinskih sester in babic.
 
Največ medicinskih sester v zdravstvu na 100.000 prebivalcev je bilo v osrednjeslovenski regiji, najmanj pa v primorsko-notranjski. Zdravstvenih tehnikov v zdravstvu pa je bilo največ v pomurski regiji, najmanj pa tako kot medicinskih sester v primorsko-notranjski, najava statistični urad, ki se sklicuje na podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje.
 
V zdravstvu je leta 2017 na 100.000 prebivalcev prišlo dobrih 1000 medicinskih sester, zdravstvenih tehnikov in diplomiranih babic. Slovenija se je tako med 17 članicami EU, za katere so na voljo podatki, uvrstila na četrto mesto. Pri tem so med medicinske sestre zajeli višje in diplomirane medicinske sestre ter magistrice zdravstvene nege, zaposlene v zdravstvu. Med zdravstvene tehnike pa tehnike in babice s srednjo strokovno izobrazbo, zaposlene v zdravstvu.
 
Na prvem mestu je bila Nemčija, kjer jih je bilo 1322 na 100.000 prebivalcev. Sledil je Luksemburg, kjer jih je bilo 1208, na tretjem mestu pa je bila Nizozemska, kjer jih je bilo 1111.
Na repu lestvice so se znašle Bolgarija, Latvija in čisto na zadnjem mestu Grčija. Bolgarija jih je imela 483, Latvija 477 in Grčija 357.

Če pa se v tej primerjavi omejimo samo na število medicinskih sester v zdravstvu na 100.000 prebivalcev, se Slovenija med 17 članicami EU uvršča na 14. mesto oz. v zadnjo tretjino članic, zajetih v raziskavo. Slovenija torej po tem kazalniku zaostaja kar za 13 od 17 članic, izpostavlja državni statistični urad.
 

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »