Dogovor med vlado in sindikati dosežen

16. december 2016

Pozno sinoči, 15. decembra, so vladni in sindikalni pogajalci le uspeli doseči dogovor glede sproščanja varčevalnih ukrepov in plač ter prejemkov, o čemer so se pogajali več kot pol leta.

Po besedah glavnega vladnega pogajalca ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja sta lahko z dogovorom zadovoljni obe strani. Za državo prinaša obvladljive finančne posledice, hkrati pa je usmerjen tako, da po eni strani več in prej daje tistim, ki so v slabšem socialnem položaju.

Minister in vodji sindikalnih pogajalskih skupin so po sinočnjem krogu na kratko predstavili nekatere ključne točke iz dogovora. Minister je kot pomembno izpostavil, da so v dogovoru predvideli roke za odpravo anomalij pri vrednotenju delovnih mest, kar sicer v plačnem sistemu stalno povzroča trenja.

Celoten znesek v ta namen je na letni ravni dogovorjen v višini 70 milijonov evrov. A v prihodnjem letu še ne bo potreben v celoti, saj bodo, kot je navedel, pri najslabše plačanih nepravilnosti začeli odpravljati in višje plače izplačevati z majem, za ostale pa z julijem. Z zdravniki se bodo pogovarjali posebej, a dinamika odprave anomalij naj bi tudi zanje potekala v istih rokih kot za ostale javne uslužbence.

Za sindikate je pomembno tudi, da se bodo začeli bolj konkretno odpravljati varčevalnih ukrepi. Kot je pojasnil vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, se večina varčevalnih ukrepov odpravlja v prihodnjem letu, v letu 2018 pa bodo veljale le še omejitve pri delovni uspešnosti in zamik izplačil napredovanj na december. Leto 2019 ni del dogovora.

Posebej je Štrukelj izpostavil regres v višini tisoč evrov za tiste do 16. plačnega razreda. Pri zaposlenih od 40 plačnega razreda dalje bo regres še vedno manjši od minimalne plače, a bo glede na letos višji, in sicer bo znašal 600 evrov oziroma za tiste od 50. plačnega razreda 550 evrov.

Pomemben premik so po njegovih besedah že za prihodnje leto naredili tudi pri premijah kolektivnega dopolnilnega pokojninskega zavarovanja. Predvideli so, da se bodo premije celo leto izplačevale v 30 odstotkih, za starejše od 50 let v polovičnem znesku od marca dalje, za starejše od 55 let pa v 80 odstotkih.

Sicer pa dogovor vključuje tudi varovalke o soglasju glede temeljnih vprašanj plačne in uslužbenske zakonodaje. Po besedah vodje druge sindikalne pogajalske skupine Jakoba Počivavška je prav tako pomemben del dogovora smiselna uporaba določil sporazuma z zdravniškim sindikatom Fides glede standardov in normativov ter plačila v primeru preseganja le teh.

Pravkar delovna skupina sindikatov in vlade pregleduje in usklajuje besedilo dogovora, katerega parafiranje je predvideno za danes popoldne ob 15.30 uri. Kot je pojasnil Počivavšek, je bilo v tej fazi število sindikatov, ki bi dogovor podprli, zadostno. Se bodo pa po parafiranju dogovora sindikati na svojih organih odločali o podpisu, ki naj bi sledil sredi prihodnjega tedna.

 
Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »