Kdaj bodo sprejeti kadrovski standardi in normativi v zdravsteni negi?

11. september 2014

Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS) je ob skorajšnjem zaslišanju kandidatke za ministrico za zdravje Milojke Kolar pred parlamentarnim odborom za zdravstvo ter kasnejšim odločanjem o njenem imenovanju za ministrico v Državnem zboru članom odbora in poslanskim skupinam poslal dopis s prošnjo, da na zaslišanju ministrske kandidatke preverijo tudi njeno poznavanje problematike (neobstoja) kadrovskih standardov in normativov v zdravstveni negi ter to, kdaj in kako namerava urediti to vprašanje.

Dopis v celoti si lahko preberete v nadaljevanju.

-------------------------------------------

 Spoštovani,

 

predstavniki Vlade RS in sindikatov javnega sektorja smo že 20. maja 2013 podpisali Stavkovni sporazum, čigar 8. točka govori tudi o standardih in normativih v babiški in zdravstveni negi. Podpisniki sporazuma smo soglašali, da se »standardi in normativi v babiški in zdravstveni negi ter oskrbi sprejmejo do 31. 12. 2013. Standardi in normativi bodo predmet usklajevanja med Ministrstvom za zdravje, Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter podpisniki kolektivne pogodbe za zaposlene v zdravstveni negi. Podpisniki tega sporazuma so soglasni, da se standardi in normativi sprejmejo tudi za ostale poklice v zdravstveni dejavnosti do 1. 10. 2014.«

Takratna Vlada RS je torej s podpisom Stavkovnega sporazuma pristala na to, da se standardi in normativi v zdravstveni in babiški negi sprejmejo do konca leta 2013. Ta zaveza je bila objavljena tudi v Uradnem listu in njen zapis v Stavkovni sporazum ter obljuba Vlade, da se bo problematika uredila v dogovorjenem roku, je bil tudi pogoj za pristop našega sindikata k podpisu Stavkovnega sporazuma in Dogovora o dodatnih ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za uravnoteženje javnih financ v obdobju od 1. junija 2013 do 31. 12. 2014.

Standardi in normativi v zdravstveni negi vse do danes še niso bili sprejeti in uveljavljeni. Razlog (pomemben, a zdaleč ne edini) je tudi ta, da smo v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS) brez ustreznega sogovornika že od konca novembra 2013, ko je odstopil takratni zdravstveni minister Tomaž Gantar, že po nekaj tednih od prevzema funkcije pa je odstopila tudi njegova naslednica Alenka Trop Skaza. Funkcijo ministrice za zdravje je vse odtlej opravljala predsednica vlade.

Umanjkanje neposrednega sogovornika ni edina težava, ki je onemogočala sprejetje standardov in normativov; vse doslej je bilo prisotno tudi pomanjkanje prave volje na vladni strani, da se to uredi.

Na skupščini SDZNS letos aprila so delegati soglasno sprejeli sklep glede uresničevanja lanskoletnega stavkovnega sporazuma v povezavi z uvedbo kadrovskih standardov in normativov v zdravstveni negi. Delegati so odločili počakati na imenovanje novega ministra oz. ministrice za zdravje (pričakovano je bilo, da se bo to zgodilo že davno pred letošnjim septembrom), nato pa bo SDZNS določil enomesečni rok za realizacijo stavkovnega sporazuma, torej uveljavitev kadrovskih standardov in normativov v zdravstveni negi. Rok za uresničitev te točke sporazuma je bil prvotno določen za 31. 12. 2013 in bil nato zaradi dogajanj ob novembrskem odstopu ministra in iskanju novega ministra oz. sogovornika prestavljen na 31. 3. 2014, vendar dogovora tudi po tem roku ni bilo, ker Ministrstvo za zdravje ni imelo svojega (pravega) vodje.

Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije poziva kandidatko za ministrico za zdravje Milojko Kolar, da na predstavitvi pred pristojnim parlamentarnim odborom pojasni, kako in v kolikšnem času namerava urediti problematiko (umanjkanja) standardov in normativov v zdravstveni negi. Članice in člane Odbora za zdravstvo prosimo, da na zaslišanju odprejo tudi to vprašanje, če se ga kandidatka za ministrico v svoji predstavitvi ne bo dotaknila.

S spoštovanjem,

 

Flory Banovac,                                                                                             Jelka Mlakar,

generalna sekretarka                                                                                  predsednica

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »