Koalicija na sestanku pri premierju zlasti o javnem sektorju

14. september 2016

Predsedniki koalicijskih strank in vodje poslanskih skupin se bodo danes sestali pri predsedniku vlade Miru Cerarju. Govorili bodo o aktualnih zadevah, ključna tema pa naj bi bila pogajanja s sindikati javnega sektorja, saj je politika plač eno od odprtih vprašanj pri pripravi proračuna. Sestanka naj bi se udeležili tudi pristojni ministri.
Aktivnosti glede priprave državnega proračuna za prihodnji dve leti bo sicer ministrska ekipa koalicijskim poslancem predstavila v četrtek na Brdu pri Kranju. Zato je pričakovati, da se bo ožji koalicijski vrh še pred tem poskušal uskladiti o odprtih vprašanjih.
Poleg vprašanja financiranja občin in zadev v sklopu pokojninske blagajne je trd oreh tudi politika plač v javnem sektorju. Vlada in sindikati javnega sektorja namreč v pogajanjih o sproščanju še veljavnih omejitev pri plačah do poletja niso uspeli najti rešitve, sprejemljive za obe strani.
Na potezi je vladna stran. Glede na javno predstavljeno stališče državne sekretarke in kandidatke za finančno ministrico Mateje Vraničar Erman, ki naj bi se tudi udeležila današnjega sestanka, pa bistvenega popuščanja vlade ni pričakovati. A brez dogovora vladi preostanejo le enostranski ukrepi, s čimer bi tvegala konflikt s sindikati.
Vlada namerava proračun potrditi konec septembra, DZ pa bi ga lahko potrdil že v začetku oktobra, to pa pomeni, da bi morali do takrat skleniti tudi pogajanja s sindikati.
VIR: STA, 14.09.2016

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »