Na etični pogon preprosto ne gre več!

09. april 2014

V sredo, 9. aprila 2014, je na sedežu Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS) potekala novinarska konferenca o vztrajnih kršitvah dogovorov glede uveljavitve kadrovskih normativov v zdravstveni negi, ki si jih dovoljuje Ministrstvo za zdravje oz. Vlada RS kot podpisnica stavkovnega sporazuma maja lani. Vsaj zadnjih pet ministrov za zdravje je pri vprašanju uveljavitve standardov in normativov zelo neodzivno in si obenem dovoli tudi ignoranco. Dodatna težava, na katero sta javnost opozorili predsednica SDZNS Jelka Mlakar in generalna sekretarka Flory Banovac, pa je pomanjkanje medicinskih sester in tehnikov zdravstvene nege, prepoved zaposlovanja in neizplačevanje nadur zaposlenim, kar povzroča izgorelost zaposlenih in resno ogroža njihovo varnost in varnost pacientov. Posnetke novinarske konference si lahko ogledate v nadaljevanju.

Predsednica SDZNS Jelka Mlakar uvodoma o dveh desetletjih preslišanih opozoril in zahtev, o rezultatih raziskave, ki kaže na (vsaj) 21,7-odstotno pomanjkanje zaposlenih, ter o desetinah tisočih neizplačanih nadur (mesečno!!!):
Vlada je maja lani s sindikati podpisala stavkovni sporazum, ki določa uveljavitev standardov in normativov v zdravstveni negi do 31. 12. 2013. Ta rok je bil z dobro voljo sindikata podaljšan do konca marca 2014. Zgodilo se ni nič:
Flory Banovac: dovolj je!
Prvi del vprašanj novinarjev in odgovorov predsednice SDZNS tudi o tem, da v domu za starejše ponoči ena medicinska sestra skrbi celo za 300 oskrbovancev!
Kako naprej? Smo prišli do roba in je stavka neizogibna?
In še zadnje novinarsko vprašanje – sploh potrebujemo ministra oz. ministrico za zdravje? Predsednica SDZNS Jelka Mlakar odgovarja, da … (oglejte si posnetek):

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »