Negotovost glede usode pogajanj o stavkovnih zahtevah

15. marec 2018

Včeraj zvečer, 14. marca, je premier Cerar javnosti sporočil, da odstopa s funkcije predsednika vlade. Kaplja čez rob je bila odločitev vrhovnega sodišča, da razveljavi referendum, na katerem so volivci potrdili zakon o drugem tiru, ob tem pa je bil oster tudi do sindikatov javnega sektorja in dejal, da je požiral neresnice in žalitve. Kot je dejal, je koalicija v ponedeljek ponudila dober predlog, "sindikati so ga zavrnili in zdaj bodo čakali na naslednjo priložnost". Danes je skladno z navedenim generalna sekretarka vlade kot vodja vladne pogajalske skupine sindikate obvestila, da so »vse pogajalske aktivnosti do nadaljnjega preložene«.

V našem sindikatu ter sindikatu zdravstva in socialnega varstva smo tako o usodi pogajanj o naših stavkovnih zahtevah negotovi. Predsednik SZSVS Zvonko Vukadinovič je tako za Slovensko tiskovno agencijo sicer pojasnil, da smo se v ponedeljek z vladno pogajalsko skupino tako rekoč že uskladili in pri tem nameravamo kljub odstopu predsednika vlade Mira Cerarja vztrajati. Predsednica SDZNS Jelka Mlakar pa je kljub temu izrazila skrb, da bo zdaj vse padlo v vodo.

Stališča, kako ravnati po Cerarjevem odstopu, bomo uskladili še z drugimi sindikati. Že jutri se bo na izredni seji srečalo predsedstvo Konfederacije sindikatov javnega sektorja. Vukadinovič je povedal še, da bo pripravljen tudi sestanek s skupino sindikatov, ki jo vodi Jakob Počivavšek. Sindikat zdravstva in socialnega varstva in sindikat delavcev v zdravstveni negi smo se namreč v ponedeljek s to skupno poenotili ob predlogu, ki je bil z vladno stranjo tako rekoč uskladili in bili blizu parafiranja, zanj pa bi lahko zagotovili tudi kvorum.

Predsednica SDZNS Jelka Mlakar je v izjavi za STA poudarila, da je žalostna. Če bo vlada opravljala zgolj tekoče posle, se boji, da ne bo več sogovornika za sindikalna pogajanja. Po njeni presoji jim tako ne bo preostalo drugega, kot da zamrznejo stavko do imenovanja nove vlade in nato začnejo znova. »Če pa pogledam z vidika vlade, so prihranili 266 milijonov evrov in še kaj drugega, tako da je zanje verjetno to najugodnejša varianta ta trenutek, je še ugotavljala.
V tem času so se že pojavila pravna mnenja glede nastalega položaja. Tako pravnik Rajko Pirnat pojasnjuje, da je vlada v času opravljanja tekočih poslov pri svojih odločitvah omejena, tako recimo ne more spreminjati zakonov, imenovati in razreševati funkcionarjev ter za državni proračun nalagati novih finančnih bremen. Vlada se tako s sindikati lahko pogaja, zavez, ki bi obremenile proračun, pa ne more sprejeti, je za STA pojasnil pravnik Rajko Pirnat. Kot je opozoril Pirnat, vlada po odstopu premierja Mira Cerarja, o katerem je javnost obvestil v sredo pozno zvečer, trenutno sicer še ne opravlja tekočih poslov. To se bo namreč zgodilo po tistem, ko se bo s Cerarjevim odstopom seznanil DZ, kar se mora zgoditi najpozneje v sedmih dneh.

Pirnat vseeno ocenjuje, da v tem času vlada ne bo sprejemala pomembnejših odločitev. Kot je sam razumel Cerarjev sredin nastop, se je Cerar »odločil, da tega ne bo več počel v teh razmerah«. Po Pirnatovih navedbah v okvir opravljanja tekočih poslov gotovo ne spada spreminjanje zakonov in predlaganje novih, v državnem zboru pa zakonodajni postopki tečejo, dokler ima državni zbor mandat. Ocenjuje še, da vlada ne more nalagati novih finančnih bremen za državni proračun, zaradi česar se bodo po Pirnatovem mnenju težko nadaljevala pogajanja s sindikati javnega sektorja. Kot je pojasnil, gre sicer za zadevo, ki mora teči, saj je vlada k pogajanjem s stavkajočimi tudi zavezana, toda »končni rezultat je prevzemanje novih finančnih bremen, kar pa gotovo ni tekoča zadeva«. Vlada se tako lahko pogaja, a o novih finančnih izdatkih ne more odločati, je pojasnil in dodal, da bo najbrž ravno o vprašanju pogajanj s sindikati prelitega največ črnila. Po Pirnatovem mnenju so ključno vprašanje pri pogajanjih s sindikati novi finančni izdatki, ki - zlasti če so tako veliki - presegajo obseg tekočih poslov. »Tako hudo zavezo mora prevzeti nova vlada, ki bo z njo morala živeti,« je prepričan.
 

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »