Ni več časa za sprenevedanje!

13. februar 2019

Zbornica-zveza je ogorčena nad izjavo ministra za zdravje Sama Fakina, ki je med ukrepi na področju primarnega zdravstva napovedal, da bi lahko nekatere administrativne naloge prevzela diplomirana medicinska sestra. V sporočilu za javnost so v Zbornici-Zvezi opozorili na  pomanjkanje izvajalcev zdravstvene nege, ki v vse večjem številu odhajajo na delo v tujino.
 
»Že več kot 10 let opozarjamo na preobremenjenost in pomanjkanje izvajalcev zdravstvene nege. Ti v vse večjem številu odhajajo na delo v tujino ali celo zapuščajo poklic," so v odzivu na ministrove izjave zapisali v Zbornici-Zvezi. Hkrati se sprašujejo, v katerem vzporednem svetu živi minister za zdravje, ki se spreneveda glede nemogočih razmer v zdravstvenem sistemu in trdi, da številke kažejo, da problemov ni. Zdravstveni timi so že zdaj preobremenjeni in s skrajnimi močmi vzdržujejo strokovnost. »Enostavne rešitve, ki ne bodo sistemsko reševale težav v zdravstvenem sistemu, bodo še poslabšale razmere«. Dodajajo še, da kakovostne in varne obravnave bolnikov s premalo in s preobremenjenim kadrom ne bo mogoče zagotoviti.
 
Ministra Fakina v Zbornici-Zvezi vse od nastopa mandata prosijo za sprejem pripravljenega dokumenta Kompetence in poklicne aktivnosti izvajalcev v dejavnosti zdravstvene nege, ki je osnova za nadaljnje urejanje dejavnosti zdravstvene nege in poklica ter temelj za nadaljnjo vzpostavitev kadrovskih standardov in normativov. Dokument je stroka pripravila decembra 2017 skladno z zakonom o zdravstveni dejavnosti, a še vedno čaka na podpis ministra, so spomnili. Na konkretna vprašanja, zakaj minister blokira dokument, še niso prejeli odgovora.
 
Zbornica-Zveza se pridružuje zdravnikom v pozivu k sistemskemu reševanju razmer v zdravstvenem sistemu, saj je slovensko zdravstvo v slabem stanju. »Ni več časa za sprenevedanje, skrajni čas je za resen in temeljit pristop k reševanju težav zdravstvenega sistema,« je še pozvala predsednica Zbornice-Zveze Monika Ažman.
 

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »