Ob 1. maju, mednarodnem prazniku dela

30. april 2021

Mednarodni praznik dela, 1. maj, praznujemo in obeležujemo po svetu že od leta 1890, ko je kongres 2. internacionale v Parizu leto pred tem priporočil ta dan za delavski praznik. 1. maj pomeni simbol mednarodne solidarnosti vseh delavcev in je spomin na dogodke, ki so se zgodili v začetku maja leta 1886 v Chicagu. Delavci so namreč takrat zahtevali več pravic in osemurni delavnik, vendar pa jih je pri tem ovirala policija. V spopadu je bilo ubitih več ljudi. Vsakoletne demonstracije na 1. maja v spomin na čikaške dogodke so prerasle v proslave, ki so postale oblika delavskega boja.
Za Slovence je bil 1. maj vedno eden izmed najbolj popularnih praznikov, predvsem pa tradicionalnih, ki ga v številnih slovenskih krajih obeležujemo in praznujemo že več kot 130 let, od leta 1948 pa je uzakonjen tudi kot državni praznik.
 
Drage članice, spoštovani člani Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije, cenjeni kolegice in kolegi, ob letošnjem obeleževanju mednarodnega praznika dela vam čestitamo in želimo, da bi preživeli prijetne praznične dni in trenutke. Hvala vam, ker tako predano, odgovorno in zavzeto opravljate izjemno pomembno delo v zdravstveni negi!

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »