Odprto pismo SDZNS predsednikoma države in vlade ter ministrom

01. april 2020

Ljubljana, 1. aprila 2020

 

ODPRTO PISMO VLADI RS

 

Zakaj zaposleni v zdravstvu, kamor spadamo tudi delavci v zdravstveni negi, mislimo in pričakujemo, da je vsak zaposleni, ki izvaja zdravstveno dejavnost v kateri koli zdravstveni ustanovi, upravičen do posebnega dodatka v času epidemije? Tisti najbolj izpostavljeni in ogroženi pa temu primerno več!

ZATO:

  • Ker svojega dela ne moremo delati od doma oz. na domu.
  • Ker tisti, ki delajo na svojem domu, nimajo problemov: kako priti na delo, kam dati svoje otroke, kako preprečiti vnos okužbe v svoj dom, med svoje domače.
  • Ker ni prav nobene razlike med delom doma »v hišnih copatih« ali v zdravstvih zavodih, ki mimogrede delajo z potencialno okuženimi ali z že okuženimi. Zavedamo se, da je vsako delo častno in zahtevno, zato ne podcenjujemo tistih, ki delajo doma.
  • Ker ni popolnoma nobene razlike v plačilu, saj dobi tisti, ki dela na domu, 100% plačilo za delo, kakor tisti, ki dela z bolniki v kateremkoli zdravstvenem zavodu. In oboji skupaj samo 20 % več kot tisti, ki so (žal) doma na čakanju na delo.
  • Ker zaposleni v gospodarstvu dobijo krizni dodatek (s čimer se strinjamo). Ker dobijo dodatek tudi upokojenci, študenti itd….Nimamo nič proti!
  • Ker dobijo trgovci in trgovke 30% dodatek za delo v času epidemije. Jim privoščimo. Še višji bi moral biti, čeprav se pričakuje, da v trgovino hodijo potencialno zdravi ljudje.
  • Kdo pa hodi v zdravstvene ustanove v tem času??? ZDRAVI LJUDJE GOTOVO NE!, saj je vsa preventiva ustavljena, vsi kontrolni ali prvi pregledi, ki niso nujni, prav tako!!!
  • Iz tega izhaja samo eno: v zdravstvene ustanove hodijo oz. so nastanjeni samo kronični bolniki s težavami, akutni bolniki ter poškodovani in nujni pacienti. Prav vsi od naštetih pa veljajo za potencialno okužene. Da ne omenjamo težav z zaščitno opremo in tveganjem za vse zdravstvene delavce in sodelavce , ki se s tem soočajo dnevno.
  • V domovih za ostarele vidimo in slišimo vsak dan, kaj se dogaja tam, kjer je iz ure v uro več okuženih, tam, kjer jih še ni, spa e zaposleni z nadčloveškimi napori upirajo temu, ampak prav dolgo več ne bodo zmogli.
  • Nikjer drugje ne sprejemajo odredb o prepovedi dopustov ali siljenje na dopust, odredb o povečanju števila ur prisotnosti, o nemogočih urnikih in o premeščanju ter posojanju zaposlenih med zavodi, in vse to brez možnosti pritožbe!!!

 

V pravni državi, katere prebivalci smo tudi zaposleni v zdravstvu/zdravstveni negi, je prav, da se spoštujejo veljavni zakoni in kolektivne pogodbe.

Da ne govorimo o tem, kako je predsednik vlade Janez Janša obljubljal na začetku vsem, da bodo vsi, ki s svojim požrtvovalnim delom v teh težkih časih in razmerah opravljajo delo, deležni dodatne nagrade. Tudi o 200 % je bilo govora.

Zavedamo se, da v teh časih nismo edini, ki smo izpostavljeni tveganjem. Smo pa zaposleni v zdravstveni negi ta trenutek dodatno obremenjeni in izpostavljeni, hkrati pa zagotovo nepogrešljivi člen verige preprečevanja prenosa okužbe, ohranjanja zdravja in nenazadnje preživetja prebivalcev RS.

NE ZAHTEVAMO 200 %, KI JIH JE OBLJUBLJAL G.PREDSEDNIK.

ZAHTEVAMO IN PRIČAKUJEMO PA, DA VLADA RS IZDA UKAZ O UPRAVIČENOSTI DO DODATKA, DO KATEREGA SMO UPRAVIČENI VSI, IN SMERNICE ZA POSEBEJ IZPOSTAVLJENE, KI SO NADGRADNJA DO OBLJUBLJENIH 100 % DODATKA.

 

ZAPOSLENI V ZDRAVSTVENI NEGI IN OSKRBI BI RADI VERJELI, DA SMO ENAKOPRAVNI DRŽAVLJANI RS!

 

Vodstvo Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »