Odziv predsednice SDZNS na izjave organizacij zdravnikov glede podpisa aneksov

19. november 2021

ODPRTO PISMO


19. november 2021ODZIV PREDSEDNICE SINDIKATA DELAVCEV V ZDRAVSTVENI NEGI SLOVENIJE NA IZJAVE MLADIH ZDRAVNIKOV IN ZDRAVNIŠKIH ORGANIZACIJ GLEDE PODPISA ANEKSA ZA ZVIŠANJE PLAČNIH RAZREDOV ZAPOSLENIM V ZDRAVSTVENI NEGI IN OSKRBI


Spoštovani najožji sodelavci zdravniki in spoštovani mladi zdravniki, spoštovani predsednik sindikata FIDES!


Z veliko žalostjo in razočaranjem pišem to sporočilo kot odziv na vaše reakcije ob podpisu Aneksa h KP za ZN in našem »delnem uspehu« sindikatov, ki smo se pogajali za boljše vrednotenje dela naših članov oziroma vseh zaposlenih v zdravstven negi in oskrbi. Delnem zato, ker številna vprašanja še vedno ostajajo odprta in se bodo pogajanja zato nadaljevala, in sicer tudi oz. zlasti za tiste poklice, ki tokrat niso bili vključeni oziroma je bil zanje dvig minimalen, nezadosten.

V celoti razumem razočaranje in žalost mladih zdravnikov, ki vstopajo v klinična okolja in opravljajo delo zdravnikov skorajda enakovredno kot njihovi mentorji zdravniki, a so za to delo zelo slabo nagrajeni. Vendar – to ni od danes, to je že od nekdaj tako! Sporočam vam, da SDZNS ni niti pogajalec niti podpisnik Kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, zato ne more biti odgovoren za vaš položaj. Svetujem vam, da se s svojimi stališči, argumenti in pričakovanji obrnete na sindikata FIDES in PRAKTIK.UM.

Ta trenutek imam sama 38 let in 9 mesecev delovne dobe na primarnem nivoju (splošna ambulanta, NMP, vodja reševalne postaje, preventiva in trenutno Covid enota). Verjemite, da sem v tem času delala in sodelovala z veliko zdravniki, med njimi ni bilo malo mladih, ki so se uvajali v delo. Pa ni bilo vedno mentorja-starejšega zdravnika pri roki, ko bi ga morda potrebovali. Ni bilo mobitelov, tablic, računalnikov in še česa, kar je danes na voljo za izvedbo posvetov na daljavo. Bile smo me »stare medicinske sestre«, ki smo marsikdaj prevzele to vlogo. Verjamem, da je v veliko delovnih okoljih še danes tako. Večina omenjenih mladih zdravnikov je bila in je še vedno zelo hvaležna vsakega našega nasveta in pomoči. Seveda so tudi taki, ki v tem ne vidijo dodane vrednosti.

Verjamem, da reakcija mladih zdravnikov na »previsoke plače« zaposlenih v ZN nima dolge brade. Da je reakcija hipna in, kot sem dejala, jo tudi lahko razumem. Povsem nekaj drugega pa je odziv predsednika Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov, ki znova poskuša z metodo razdvajanja med zaposlenimi v ZN, natančneje med srednjimi medicinskimi sestrami (SMS) in diplomiranimi medicinskimi sestrami (DMS). Med tistimi zloglasnimi DMS, ki domnevno nič ne delajo, ampak samo hodijo z »bloki pod pazduho« in vlečejo visoke plače. In spet so najmanj dobile SMS. Strinjam se, da so dobile premalo in da si zaslužijo več, prav tako tudi kakšno delovno mesto DMS. Na to smo in še vedno opozarjamo in tudi naši cilji so usmerjeni k temu. Toda, ali to pomeni, da DMS enostavno ne potrebujemo (a če jih že imamo, naj pač delajo, samo ne za preveč denarja)?! Sploh pa tiste »gospe referenčne medicinske sestre«, ki so trenutno postale 'deklice za vse' in so naenkrat sposobne vskočiti na sto in eno delovišče. Malo v ambulanto družinskega zdravnika, pa malo na urgenco, pa na brise, pa cepit in zdaj seveda v bolnišnico na intenzivno nego, terapijo, v rdečo cono, itd. … Pa saj v bistvu ne rabijo biti preveč izobražene, ker danes seveda lahko vsak uči in izobražuje paciente, vodi ter usmerja kronične bolnike. Ne, njim pa res ni treba dvigniti plače. Kar naj ostanejo tam, kjer so, kajne?! Ali pa naj jim bo, njim dajmo en plačni razred, da bodo v 33. plačnem razredu. Zakaj že? Zato, da kolegice iz bolnišnic ne bodo odhajale na primarni nivo, na domnevno manj zahtevna delovna mesta. Tako vsaj pravijo nekateri. Sindikati v zdravstveni negi tovrsten pristop sprejemamo s precejšnjo žalostjo. Vsi se zavedamo, da je treba višje ovrednotiti najbolj obremenjena delovišča v bolnišnicah in socialno-varstvenih domovih, da nam kader več ne bo odhajal, zato je večina zaposlenih v bolnišnicah dobila tri oz. pet plačnih razredov višja izhodišča. Na posameznih deloviščih, kjer se bodo zgodila omenjena zvišanja, so enakovredno dobili enako število plačnih razredov tako bolničarji/negovalci, SMS in DMS. Zato zavajanje predsednika sindikata FIDES s tem, kako so spet slabo odnesle samo SMS, resnično ni na mestu. Tudi omenjene kolegice DMS, ki ne delajo v kliničnih okoljih, predvsem v UKC Ljubljana (koordinatorice ZN, za preprečevanje okužb, za kakovost ipd.), bodo deležne le enega plačnega razreda zvišanja.

Da, tukaj so tudi strokovni vodje in vodje delovnih enot, ki se jim je prav tako dvigujejo prejemki za enega do štirih plačnih razredov v odvisnosti od tega, koliko kolegov in kakšno enoto vodjo. Jasno, če je to nekdo, ki je že tik pred upokojitvijo in ima vseh deset razredov napredovanj, se lahko »nevarno približa« oziroma presega plačo zdravnika začetnika.

Če bi želela, bi se lahko vprašala, kako to, da mladih zdravnikov ne moti to, da imajo nekateri njihovi mentorji tudi po 16.000 in več evrov mesečnega izplačila. Lahko razmišljam o tem, a se hkrati v to ne vtikujem.

Nenapisani sindikalni bonton pravi, da ne kaži s prstom nevoščljivosti in obtoževanja na tistega, ki je nekaj dosegel, ampak si prizadevaj še sam za več in boljše pogoje. Svoje sile in napore vložite v to, da boste dobili tudi vi to, kar si nedvomno zaslužite. Privoščimo vam. V SDZNS nismo nikoli javno zaničujoče komentirali dosežkov, ki ste jih zdravniki kadarkoli izpogajali zase. Pa smo bili velikokrat s strani medijev in tudi naših članov pozivani k temu. Niti takrat ne, ko ste čez noč dobili dodatek na senioriteto in še kaj.

Nato pa te dni berem v časopisu, da smo izigrali zdravnike, da smo se potiho pogajali oziroma se je ministrstvo za zdravje pogajalo s figo v žepu, mimo zdravnikov. A obenem predstavnica Mladih zdravnikov dr. Anita Dobrovolec nadaljuje, da naj bi se nadaljevali pogovori o snovanju zakona o plačah v zdravstvu, kjer so sami sodelovali in bili vključeni. Torej, v zakulisju so se odvili pogovori o zakonu o plačah v zdravstvu, s čimer pa drugi sindikati nikakor nismo biti niti seznanjeni. Naša pogajanja so bila javno napovedana in tudi mediji so sproti poročali o tem. Toliko o dvojni igri, figi v žepu in izigravanju!

Naj končam ta zapis z iskreno željo, da predvsem mladi zdravniki in tudi vsi ostali sodelavci zdravniki dobite, kar si zaslužite in kar vam pripada. Ne gradite svojih dosežkov na tem, da nekomu nekaj ne privoščite, ampak naj vam bo to izhodišče za vaša pogajanja v bodoče.

Upam in želim, da se ta »komunikacijski zdrs« ne bo prenesel v klinična okolja in povzročil medsebojnih trenj med nami, najožjimi sodelavci v zdravstvenem timu, saj je to zadnje, kar bi v teh razmerah in okoliščinah potrebovali. Ne le mi, tudi naši uporabniki.

Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije pa se bo boril naprej, v naslednjem krogu pogajanj predvsem za tiste, ki so tokrat dobili najmanj.


Slavica Mencingar, dipl. m. s. v ZD Gornja Radgona

Predsednica SDZNS

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »