Po še enem neuspelem pogajalskem poskusu o javnem sektorju danes vlada in koalicija

15. november 2016

Potem ko je v ponedeljek propadel še en poskus pogajanj za javni sektor, bodo danes v vladi in koaliciji odločali, kako naprej. Zvečer je namreč na parlamentarnem odboru za notranje zadeve predvidena obravnava predloga zakona o ukrepih za javni sektor za leto 2017, ki s sindikati ostaja neusklajen.
Vlada je sindikatom v ponedeljek ponudila nekoliko izboljšan predlog pri regresu. Kot opozarjajo na sindikalni strani, pa tudi ta zadnja vladna ponudba pomeni le minimalno odstopanje od njenega prvotnega predloga.
Vladni predlog so zato zavrnili. Ta pa tudi ni pristala na protipredlog sindikatov. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar pa je dejal, da sindikalna stran odpira tudi nekatere teme, ki niso bile predmet teh pogajanj.
Sindikati so namreč v ponedeljek kot eno od zahtev predlagali postopno vrnitev plač na raven pred znižanjem za osem odstotkov, in sicer do leta 2021. Prav tako so vlado pozvali, da predloži konkreten predlog odprave anomalij v plačnem sistemu. Potem ko so ocenili, da za nadaljevanje pogajanj ni več pogojev, pa so pozvali, naj se do njihovega zadnjega predloga, skupaj z omenjenimi zahtevami, opredeli vlada. Ta bo po Koprivnikarjevih besedah to storila danes. Predvidoma danes popoldne bo o tem govora tudi na koalicijskem vrhu, kjer naj bi sicer govorili tudi o fiskalnem svetu oz. rešitvah za njegovo čim prejšnje oblikovanje po nekaj neuspelih poskusih.
Od dogovorov v koaliciji in odločitve vlade, bo odvisno dogajanje na odboru za notranjo politiko, ki se bo sešel po prvem dnevu razprave o proračunskih dokumentih v DZ, katerih del je tudi zakon o ukrepih za javni sektor.
Koprivnikar v ponedeljek še ni želel napovedovati razpleta dogodkov, saj da je treba počakati na odločitev vlade. Če bo ta sprejela sindikalni predlog, bo zakon popravljen, sicer bodo "znotraj vlade in v dogovoru s koalicijo ugotovili, kako lahko z zakonskimi omejitvami zagotovimo stabilnost javnih financ", je dejal.

VIR:STA, 15.11.2016

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »