Podpis stavkovnega sporazuma in aneksa h kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi je za nami

04. december 2018

PODPIS STAVKOVNEGA SPORAZUMA IN ANEKSA H KOLEKTIVNI POGODBI ZA ZAPOSLENE V ZDRAVSTVENI NEGI JE ZA NAMI
 
 
»Ali smo pogajalci lahko zadovoljni z doseženim? Ali imamo razlog za veselje?« To se je v uvodnem nagovoru ob podpisu stavkovnih sporazumov spraševal tudi premier Marjan Šarec in že sam prišel do zaključka, da nihče nima razloga za to, čeprav je korak v pozitivno smer narejen. Seveda prihaja njegov odgovor iz drugega zornega kota kot naš, čeprav je na koncu rezultat isti. Toda, ali si zdaj lahko oddahnemo, malo odpočijemo in čakamo na uresničitev dogovorjene?


Ne, še zdaleč ne. Naše zahteve in pričakovanja so bila namreč veliko večja, in to za vse zaposlene v ZN ne glede na to, ali so člani SDZNS ali člani kateregakoli drugega sindikata, ki se je pogajal v teh pogajanjih. Tukaj so seveda tudi pričakovanja tistih, ki niso člani nobenega sindikata, čakajo pa na rezultate in trud vseh nas. Zakaj bi plačevali članarino, če na koncu tudi oni (žal) dobijo vse, kar nekdo doseže s trudom, znanjem in trdim delom. Če bi vsi razmišljali tako, bi vlada imela zelo lahko delo ali pa ga sploh ne bi imela. Tako kot mi vsi ne bi imeli višjih plač, pa čeprav so še vedno prenizke. Prav tako ne bi bilo višjih dodatkov za neugoden delovni čas, dodatka za delo z dementnimi, citostatiki in še mnogo nam tako samoumevnih dobrin, kot so potni stroški, malica, regres, dodatka za minulo delo …, kar bi vladajoči že večkrat z veseljem ukinili ali vsaj znatno zmanjšali, če ne bi bilo nenehnega dialoga med sindikati in vlado.

 
V SDZNS se zavedamo, da z izkupičkom tokratnih pogajanj ne bomo rešili kadrovskih težav v ZN, ki so se začela pojavljati v letošnjem letu in se zgolj stopnjujejo. Na to smo opozarjali vlado kot pokvarjena plošča in to na vseh pogajanjih, ki jih ni bilo malo. In pred tem že ministra za zdravje, ki še vedno misli, da nas je preveč. Tudi dodatni plačni razred ali dva sta še vedno premalo za tako zahtevno delo, kot ga opravljamo medicinske sestre, zdravstveni tehniki, ter bolničarji in negovalci. Izpostavili smo težja oz. specifična delovna mesta tako za SMS/ZT kot za DMS. In verjemite, da jih je več kot ta štiri, na katere je pristal minister za zdravje ali tam zaposleni sodelavci, in še tem so dodali samo en plačni razred. Mi smo jih izpostavili precej več (če sem natančnejša, skupaj 12) in to za skupen dvig od štiri do pet plačnih razredov. Med njimi je bilo tudi delovno mesto DMS-ZDRAVSTVENI REŠEVALEC kot edino s primarnega nivoja, saj smo vsaj v SDZNS prepoznali zahtevnost dela zdravstvenega reševalca v urgentni dejavnosti.
 

Zahtevali smo tudi uvrstitev novih delovnih mest in odpravo nekaterih anomalij (DMS V INTENZIVNIH ODDELKIH PSIHIATRIJE, DMS V TRIAŽI URGENTNE DEJAVNOSTI, DMS SPEC.PERFUZIJE I, DMS V REFERENČNI AMB.DRUŽ.MED., SMS V DRUŽINSKI MEDICINI). Tukaj smo seveda močno računali na razumevanje resornega ministra in njegovih sodelavcev, predvsem tistih, ki pokrivajo področje ZN. Pa smo se žal ušteli. Rečeno nam je namreč bilo, da ni zakonske osnove za njihovo uvrstitev v katalog delovnih mest.

 
Sindikati zdravstva, kamor spada tudi SDZNS, se žal tudi tokrat nismo pogajali samostojno z resornim ministrom in samo za svojo Kolektivno pogodbo, saj te možnosti nismo imeli in po informacijah, ki jih imamo, tudi ne vemo, če in kdaj nas bo minister prepoznal, da smo tudi zaposleni v ZN del njegovega resorja?

 
Tokratna pogajanja, tako kot vsa prejšnja, so potekala za celoten javni sektor, torej za vse podpisnike Kolektivne pogodbe za javni sektor (KPJS) in to v okviru dveh pogajalskih skupin, ki trenutno združujeta »samo 42 sindikatov«.
 

Upam, da jih v naslednjih pogajanjih zaradi splošnega nezadovoljstva ne bo še enkrat toliko. Če izhajam samo iz področja zdravstvene nege, ki združuje 32 strokovnih sekcij, od katerih seveda vsak vidi samo svoje področje in svoje delo kot najbolj pomembno in zahtevno ter posledično širi nezadovoljstvo med sodelavci, se upravičeno sprašujemo, ali to ne ustvarja bum-efekta, ki bo pisan na kožo te in vseh prihodnjih vlad. Saj poznate rek »deli/skregaj in vladaj«.

 
Da ne omenjam, kakšne težave se znajo pojaviti tako z reprezentativnostjo za dejavnost in seveda na koncu doseganje potrebnega kvoruma, ki je potreben za uveljavitev že dogovorjenih pravic.
Kadrovski standardi in normativi so nam bili in so nam še kako pomembni in pri tem smo vztrajali do konca, saj so se zadeve zapletale še po podpisu sporazuma. Ampak o tem kdaj drugič. Uspelo nam je vnesti in opredeliti tako datum sprejema, kot datum implementacije, kar je bilo skoraj težje doseči kot vse ostalo skupaj. In spet imamo stavkovno zavezo, kar pomeni plačano stavko, če ne bi prišlo do uresničitve.
 

Zaradi vsega zapisanega res ne moremo reči, da smo lahko zadovoljni z doseženim. Vendar tudi popolnoma nezadovoljni ne moremo biti. Vseeno bo vsak izmed nas dobil čez dober mesec za en plačni razred višjo plačo. Tisti, ki boste z decembrom napredovali, lahko celo do tri. Dodatki (nočni, nedeljski, praznični) bodo višji s prvim septembrom (za 20-33%). In do tega bodo upravičeni res tisti s težjimi pogoji dela, tako da ne moremo reči, da ni razlike med sestro v ambulanti, ki dela od ponedeljka do petka dopoldan, in med medicinsko sestro na oddelku, kar smo zadnje čase pogosto slišali.
 

En korak naprej smo vendarle storili, a hkrati se zavedamo, da se tukaj naše delo ni končalo, ampak se pravzaprav še začenja. In kdo smo mi, katerih delo se ni končalo in ga bomo morali skupaj nadaljevati?
 

To smo predvsem vsi zaposleni v ZN, vsi sindikati, ki pokrivamo področje ZN. In ni nas tako malo, to je stroka ZN in seveda na koncu tudi minister za zdravje, pa če bo to hotel ali ne …
 
 
 
 V imenu pogajalske skupine zapisala:
 Predsednica SDZNS
 Slavica Mencingar
Priloge:
Rezultat pogajanj

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »