Pogajanja Javni sektor

27. september 2016

Na vladni strani bodo do prihodnjega ponedeljka, ko naj bi se ponovno sestali, še enkrat preucili, koliko še lahko popustijo in ali lahko ponudijo nov protipredlog. Ce bodo presodili, da ni vec možno popušcati, potem je po Koprivnikarjevih besedah "stvar dogovora, ali ostanemo brez dogovora ali pa se na neki tocki vseeno srecamo".
Vladna stran je pretekli teden za leto 2017 nekoliko popustila pri regresu, sindikalna je vceraj omilila svojo prejšnjo zahtevo pri delovni uspešnosti. Kot je dejal vodja ene od dveh sindikalni pogajalskih skupin Jakob Pocivavšek, si želijo, da bi v javnem sektorju znova vzpostavili nekatere stimulativne elemente place.
Pri tem je Pocivavšek pojasnil, da sindikati ne vztrajajo pri sprostitvi vseh varcevalnih ukrepov v prihodnjem letu. Njihov prvotni predlog je res predvideval relativno hitro sprostitev še veljavnih varcevalnih ukrepov, sedaj je ta dinamika razporejena na tri leta. 
Pricakujejo pa, je dodal, da se bo v letu 2017 zgodil "nek resnejši premik, ki mora biti tak, da bodo od tega imeli nekaj tudi tisti javni uslužbenci, ki imajo nižje place, ne zgolj zaposleni z najvišjimi placami". Posamezni elementi dogovora pa so stvar nadaljnjih usklajevanj.
Morebitna vladna odlocitev, da za približevanje nima vec manevrskega prostora, pa bi se po Pocivavškovih besedah utegnila stopnjevati v konflikt konec leta oz. v zacetku prihodnjega leta, v kolikor bi vlada sprejemala enostranske interventne ukrepe.
Minister Koprivnikar je sicer vceraj povedal tudi, da so sindikatom izdatno pojasnili, kakšna je dejansko situacija. Prav tako je izpostavil, da se bo v sredo sestala mešana komisija vlade in sindikatov javnega sektorja na temo odpravljanja placnih anomalij.
Vir: STA, 26. 9. 16

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »