Pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja prekinjena

11. februar 2020

Včeraj, 10. februarja, bi morala biti skladno z napovedjo in posredovanim vabilom izpeljana seja pogajalske komisije med predstavniki Vlade RS in reprezentativnih sindikatov javnega sektorja. Na dnevnem redu bi moral biti »Pregled odprtih zadev, vezanih na pogajanja/usklajevanja«, torej bolj ali manj 'inventura opravljenega dela', saj je bilo po nedavnem odstopu predsednika Vlade RS jasno, da vsebinskega nadaljevanja pogajanj ni moč pričakovati.
 
Kot so pred včerajšnjim srečanjem pojasnili na Ministrstvu za javno upravo, je namen prej omenjene točke dnevnega reda evidentirati še odprte vsebine, ki so na pogajalski mizi. Obenem bi želeli pridobiti stališče sindikalne strani do nadaljevanja pogajanj, pri čemer je, kot so navedli, neizogibno upoštevati dejstvo, da vlada trenutno opravlja tekoče posle in nima polnih pooblastil. Vladna stran bo pri obravnavi odprtih zadev izhajala iz mnenja službe vlade za zakonodajo o tem, kaj je mogoče šteti za tekoče posle.
 
Želja ministrstva je sicer bila, da bi se v prvi polovici leta oziroma najpozneje do jeseni dogovorili in uzakonili spremembe pri nagrajevanju zaposlenih v javnem sektorju. Predlagali so zmanjšanje števila napredovanj in njihovo upočasnitev, hkrati pa višji delež variabilnega nagrajevanja, iz naslova katerega bi posamezen zaposleni lahko dobil tudi za 30 odstotkov višjo plačo. Prav tako so bila nekaj mesecev v teku tudi pogajanja za novo ureditev povračila stroškov prevoza na delo in z dela. Odprta so bila tudi še nekatera druga vprašanja. Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije, katere član je tudi SDZNS, Branimir Štrukelj je za ponedeljkovo srečanje sklepal, da da bo šlo bolj ali manj za "inventuro opravljenega dela" oziroma se bodo v najboljšem primeru vsaj na neki tehnični ravni dogovorili, kako bi bilo mogoče stvari peljati naprej. "Dvomim, da ima pogajalska skupina pooblastilo, da naredi kar koli drugega, kot da na neki način potegnemo črto pod to, kar je bilo narejeno," je pred srečanjem ocenil Štrukelj. Vlada po njegovih besedah nima več pooblastil za sklepanje kolektivnih pogodb, niti za spremembe zakonodaje. Možnosti za dogovor o spremembah plačnega sistema, ki so bile osrednja točka pogajanj, tako po njegovi oceni ni več. 

In res so bila pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja z včerajšnjim srečanjem prekinjena. "Dejstvo je, da vlada opravlja tekoče posle in kakšnih vsebinskih premikov, ki bi imeli vpliv na proračun in splošno politiko za v prihodnje, ni pričakovati," je pred sestankom dejal minister za javno upravo Rudi Medved. Minister je ocenil, da so v enem letu opravili veliko delo. Spomnil je, da je bil položaj v času, ko so prišli na ministrstvo, popolnoma drugačna od sedanje. Skoraj celotni javni sektor je takrat grozil s stavko, a so uspeli situacijo umiriti in s sindikati peljati dober dialog, ki ga bodo končali "v miru in za mizo".
 
"Praktično smo izpolnili skorajda vse zaveze, ki smo jih dali ob sklepanju stavkovnih sporazumov proti koncu leta 2018," je ocenil minister Medved. Po njegovih besedah so se lotili tudi izredno pomembnega procesa prenove plačnega sistema, ki bo sicer zdaj za nekaj časa zastal. O tem so vodili dialog s sindikati, zaposlenimi in delodajalci v javnem sektorju ter upoštevali tudi mednarodne izkušnje. Predlog sprememb zakona so skorajda dokončali. "Seveda ne more v parlamentarno proceduro, ker vlada opravlja tekoče posle. Je pa lahko podlaga za neko drugo vladno garnituro, če bo želela stvari reševati na ta način," je pojasnil minister in znova poudaril, da so želeli sistem narediti bistveno bolj učinkovit in stimulativen ter s tem privlačnejši tudi za mlade. Kot je znano, so predlagali zmanjšanje števila napredovanj in njihovo upočasnitev, hkrati pa višji delež variabilnega nagrajevanja.
 
Še ne mesec nazaj je minister dejal, da bi bilo idealno, če bi spremembe zaživele že sredi tega leta in bi se delovna uspešnost, ko se bo s 1. julijem začela izplačevati, že lahko izvajala po novem. Možnost za to zdaj ni več, je pa minister ocenil, da bi znotraj delovne skupine vendarle lahko nadaljevali s pogovori o kriterijih in merilih za izplačevanje delovne uspešnosti.
 
Vlada in sindikati so namreč v dogovoru iz konca leta 2018 med drugim predvideli tudi, da bodo preučili kriterije za delovno uspešnost, da bi bili ti bolj objektivni in bi bil postopek enostavnejši. A so se na včerajšnjem sestanku odločili, da bodo tudi tu delo prekinili in počakali na novo vlado.
 
Enako odločitev so sprejeli glede potnih stroškov, čeprav je minister pred ponedeljkovim srečanjem menil, da bi morda v tem delu pogovore lahko nadaljevali, saj so "relativno blizu rešitvam", večjih finančnih učinkov pa ne bi bilo.
 
Delo se bo navkljub vsemu nadaljevalo pri nekaterih resornih zadevah, recimo v zvezi s standardi in normativi na področju zdravstva in sociale.

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »