Pogajanja, sindikalna stran nad vladnim približevalnim predlogom razočarana

19. september 2016

Pogajalci vlade in javnega sektorja so po poletnem premoru včeraj nadaljevali pogajanja. Vlada je v svojem novem predlogu nekoliko popustila pri regresu. Vodja ene od dveh sindikalnih pogajalskih skupin Jakob Počivavšek je po pogajanjih dejal, da so predlog vzeli na znanje, ni pa pričakovati, da bi bil zanje sprejemljiv.

Stališče bodo oblikovali v naslednjih dneh in ga prihodnjič na pogajanjih tudi predstavili vladi. So pa razočarani nad tem, da je vlada potrebovala praktično dva meseca in pol, da je oblikovala predlog, ki po njihovem mnenju ne omogoča dogovora.
Zadnjega vladnega približevalnega predloga v pisni obliki še niso dobili. Glede na včerajšnjo predstavitev pa bi v prihodnjem letu za 25 evrov povišali regres tistim, pri katerih še ni dosegel minimalne plače, je pojasnil Počivavšek. Obenem se po njegovih besedah sklenitev dogovora nekako pogojuje s tem, da bi zatem potekala usklajevanja o sistemskih spremembah plačnega zakona in zakona o javnih uslužbencih.
Državna sekretarka z ministrstva za javno upravo Tanja Bogataj je poudarila, da vlada ostaja zavezana socialnemu dialogu. Kot je dejala, je bilo doslej največ kritik sindikalne strani, da vlada ne uspe najti manevrskega prostora za sproščanje še veljavnih varčevalnih ukrepov v letu 2017.
Zdaj je ponudila postopno sproščanje pri regresu. A tudi državna sekretarka priznava, da gre za simbolično gesto, ki se v finančnem obsegu ne odrazi veliko. Kot je ponovila, so finančne možnosti omejene. V letu 2017 bodo učinkovali že nekateri sproščeni ukrepi, pripravlja se tudi nabor anomalij, ki naj bi jih odpravili. Vir: STA, 19. 9. 16

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »