Potrjena novela zakona o zdravstveni dejavnosti

20. september 2017

Poslanci so včeraj, 19. septembra, le dali zeleno luč sprejetju novele zakona o zdravstveni dejavnosti. Novela opredeljuje način podeljevanja koncesij v zdravstvu, določa konkurenčno prepoved in na novo uvaja nosilca zdravstvene dejavnosti. Prav tako se opredeljuje področje nadzorov v zdravstvu in oglaševanje zdravstvenih storitev.

Novela zakona ureja tudi dolga leta nerešeno vprašanje medicinskih sester s srednješolsko izobrazbo, ki opravljajo delo diplomiranih medicinskih sester. To področje bi moralo biti urejeno že ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo leta 2004. Po trinajstih letih smo končno dočakali spremembe, ki bodo pomenile pošteno plačilo za vse tiste medicinske sestre, ki s svojim delom posegajo v kompetence diplomiranih medicinskih sester.

Sedaj ja na potezi Zbornica-Zveza, da čim prej pripravi in kasneje skupaj z RSKZN ter s soglasjem ministrstva za zdravje sprejme prenovljene poklicne aktivnosti in kompetence v zdravstveni negi. Rok za pripravo in sprejetje je tri mesece od uveljavitve tega zakona. Najpozneje v dveh mesecih od sprejetja prenovljenih poklicnih aktivnosti in kompetenc v zdravstveni negi morajo izvajalci zdravstvene dejavnosti spremeniti akte o sistemizaciji delovnih mest.

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »