Pri regresu še brez dogovora

25. april 2019

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so na sredinem krogu pogajanj nadaljevali pogovore o višini letošnjega regresa za letni dopust, a dogovora še niso dosegli. Pogajanja bodo nadaljevali po prvomajskih praznikih, ko bo tudi znano, kakšna bo usoda zakonskih predlogov za razbremenitev regresa.
 
Kot je po koncu včerajšnjih pogajanj pojasnil vodja vladne pogajalske skupine Peter Pogačar, sta tako vladna kot sindikalna stran predstavili svoje približevalne predloge glede višine regresa za letošnji dopust. Konkretno o predlogih, ki so bili na mizi, ni želel govoriti, je pa prepričan, da bodo uspeli doseči dogovor.
 
Konkretnih približevalnih predlogov ni razkril niti vodja ene izmed pogajalskih skupin sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek. Je pa povedal, da je prišlo do določenih zbližanj na obeh straneh. Kljub temu pa so nekateri vladni predlogi za sindikalno stran še vedno nesprejemljivi, predvsem v tistem delu, ki se nanaša na regres za zaposlene do 18. plačnega razreda. Tam je namreč vladni predlog še vedno nižji od višine lanskega regresa, je dejal Počivavšek.
 
Pogajanja se bodo nadaljevala po prvomajskih praznikih, ko bo natančno jasno, ali bo državni zbor sprejel zakonska predloga za razbremenitev regresa. Kot je še pojasnil Počivavšek, so namreč sindikalni predlogi podani pod predpostavko, da bosta zakona sprejeta. V parlamentarni proceduri so namreč spremembe zakonodaje, po katerih bi bil regres v višini do 100 odstotkov povprečne plače razbremenjen dohodnine in prispevkov za socialno varnost. O tem bo državni zbor odločal prav danes na izredni seji.
 
Pred včerajšnjimi pogajanji je sicer vlada predlagala regres v višini minimalne plače, to je 886,63 evra. Sindikalna stran pa želi, da se regres izplača v različnih višinah, odvisno od plačnega razreda, pri čemer bi največ dobili tisti z najnižjimi plačami.

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »