Prihodnji torek srečanje ministra Fakina z vsemi zdravstvenimi sindikati

09. oktober 2018

Predsednica omenjenega sindikata Slavica Mencingar je v petek sporočila, da bodo, če do danes ne bodo dobili vabila na srečanje z ministrom Fakinom, dan pozneje odločali o odmrznitvi stavkovnih zahtev in obnovitvi stavke ter tudi določili datum prihodnje stavke delavcev v zdravstveni negi. Ker je vabilo vendarle prišlo, bodo z odločanjem počakali, je za STA pojasnila Mencingarjeva.
Sicer so ključne organizacije na področju zdravstvene nege, med njimi tudi sindikat delavcev v zdravstveni negi, že večkrat zahtevale takojšnje reševanje razmer, ki vladajo na njihovem področju. Zapirajo se bolnišnični oddelki, medicinske sestre so preobremenjene, zbolevajo, odhajajo na delo v tujino in zapuščajo svoj poklic, so opozorili in dodali, da se zadeve vlečejo že predolgo.
Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica - Zveza) ter štirje sindikati so zato podpisali zavezo o skupnem prizadevanju za reševanje razmer ter oblikovali zahteve za ureditev položaja na področju zdravstvene nege v korist bolnikov in zaposlenih.
Kot so že pred časom poudarili, je nujen sprejem kompetenc in poklicnih aktivnosti, saj so te temelj za nadaljnjo vzpostavitev kadrovskih standardov in normativov. Njihovo sprejetje in zaposlitev dodatnega kadra v zdravstveni negi, tako v zdravstvu kot v socialnem varstvu, bi po njihovem mnenju pomembno izboljšalo razmere.
Vlado Marjana Šarca so zato pozvali, naj se vsi ključni deležniki na področju zdravstvenega sistema sestanejo in skupaj poiščejo rešitve, ki bodo celotnemu zdravstvenemu timu omogočile boljše pogoje dela, ki bodo v korist tako bolnikov kot izvajalcev.
Vabilo na srečanje z ministrom Fakinom so prejeli tudi v zdravniškem sindikatu Fides. Kot je za STA dejal njegov predsednik Konrad Kuštrin, "ni nobenega problema", če so prvič vsi sindikati s področja zdravstva za skupno mizo. Pri nadaljevanju pogovorov oz. pogajanj pa po njegovih besedah ne bodo pristali na tako prakso.
"Tudi mi se ne bomo vtikali v pogajanja medicinskih sester. Želimo pa jim, da se bodo pogajale čim bolj uspešno, saj so katastrofalno slabo plačane," je poudaril Kuštrin. Dodal je, da je Fides že s prejšnjo ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc "praktično končal pogajanja o normativnem delu kolektivne pogodbe, zato je treba uspešno opravljeno delo le še formalizirati".
Sicer po Kuštrinovi besedah še ni znan datum, ko se bodo ločeno sestali s Fakinom in njegovimi sodelavci.

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »