Prvi krog pogajanj med vlado in sindikati javnega sektorja po počitnicah

12. september 2019

V sredo, 11. septembra, je potekala prva popočitniška seja pogajanj med Vlado in sindikati javnega sektorja. Obe strani čaka zahtevno vprašanje sprememb plačnega sistema, kjer so med vlado in sindikati za zdaj pomembne razlike. Tokratna pogajanja so oboji označili kot živahna, kar je po besedah Petra Pogačarja z vladne strani normalno glede na to, da se pogovarjajo o pomembnih sistemskih spremembah.

Vlada je sindikatom že pred počitnicami posredovala vsebinska izhodišča za spremembe plačnega sistema javnega sektorja in analizo sistemov kariernega napredovanja v javnem sektorju. Kot je dejal vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, so med sindikati in vlado, kar se tiče izhodišč za spremembe plačnega sistema, pomembne razlike.

Med glavnimi dilemami je izpostavil predlagane spremembe pri napredovanju v plačne razrede v povezavi z delovno uspešnostjo. Po neuradnih informacijah vlada predlaga, da bi lahko posameznik iz naslova delovne uspešnosti dobil do 30 odstotkov višjo plačo, po drugi strani pa bi namesto za sedanjih deset plačnih razredov lahko napredoval za pet plačnih razredov. Za tiste, ki so že dosegli več kot pet napredovanj, je predviden prehodni režim oziroma na nek način izbira med sedanjim ali novim sistemom.

Pomemben del razprave se je po Štrukljevih besedah dotikal tudi premika zgornjega plačnega razreda, ki ga lahko javni uslužbenci dosežejo (sedaj 57. plačni razred), in posledic, ki bi jih to prineslo. Izpeljali so namreč logičen sklep, da v tem primeru funkcionarji zagotovo ne bodo ostali na istem, kot so sedaj, ampak bo "njihovo zvišanje padlo kot zrela hruška na pogajalsko mizo". Če pa pride do dodajanja novih plačnih razredov oz. podaljšanja plačne lestvice, pa bo treba vzpostaviti nova razmerja znotraj celotnega javnega sektorja, je prepričan Štrukelj.

Po besedah generalnega direktorja direktorata za javni sektor Pogačarja so sindikatom pojasnili vladno stališče, da imajo predstavniki posameznih skupin funkcionarjev zagotovo pravico, da opozorijo na svoj materialni položaj, česar jim verjetno nihče ne oporeka, in prav je, da se na ministrstvu kot skrbniki plačnega sistema z njimi tudi sestajajo. Ob tem je Pogačar ponovil stališče, da funkcionarske plače tudi po izjavah ministra za javno upravo Rudi Medved trenutno niso prioriteta te koalicije. Kot je dodal, pa zagotovo ne gre toliko za strokovno vprašanje, kot predvsem politično.

Današnja pogajanja so bila po njegovi oceni pomembna predvsem zato, ker je lahko vladna stran odgovorila na kar nekaj strahov in dilem. Po njegovih besedah želijo sistem narediti manj rigiden, bolj privlačen za mlade, z večjo možnostjo variabilnega nagrajevanja ter manj avtomatizma in rigidnosti.

Sindikalna stran pa, kot je dejal, tukaj vidi nekatera tveganja, predvsem zato ker zdaj variabilnega nagrajevanja praktično ni, in se pojavljajo vprašanja, kaj bo to pomenilo v praksi, kako se bodo odzvali vodje v javnem sektorju. "To so vprašanja, o katerih se je treba pogovarjati. Naše izhodišče pa je: od vodij v javnem sektorju terjamo odgovornost za upravljanje s kadri, prav je, da jim damo tudi pristojnost," je dodal Pogačar.

Prepričan je, da so sindikatom uspešno pojasnili tudi, da se ugotovitve analize sistemov kariernega napredovanja vendarle odražajo v izhodiščih za spremembe plačnega sistema, kar je bil sicer pred današnjimi pogajanji eden od očitkov sindikatov. Je pa tudi Štrukelj poudaril, da je analiza koristna, saj imajo prvič nek resnejši primerjalni pogled na to, kje je kdo v javnem sektorju.

Za naprej je dogovorjeno, da se bodo pogajanja odvijala vsakih 14 dni.


vir: Slovenska tiskovna agencija, 11. 9. 2019

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »