Prvi krog pogajanj ocenjen kot konstruktiven

26. januar 2018

V petek, 26. januarja, je potekalo prvo srečanje sindikatov zdravstva in socialnega varstva (SDZNS in SZSVS), ki sta v začetku meseca napovedala stavko, s predstavniki vlade. Ob koncu so tako minister za javno upravo Boris Koprivnikar (vodja posebne vladne pogajalske skupine) kot predsednika sindikatov Jelka Mlakar in Zvonko Vukadinovič današnji triurni sestanek ocenili kot konstruktiven. Naslednji krog pogajanj bo prihodnji petek, dotlej pa grožnja s stavko še vedno ostaja, obenem pa sta vodji sindikatov glede možnosti dogovora previdno optimistična.
 
Minister Boris Koprivnikar je ocenil, da je bil danes narejen pomemben korak naprej in povedal: »Pogledali smo vse zahteve in jih natančno razumeli z obeh strani. Mislim, da so bila pogajanja zelo konstruktivna, dogovorili pa smo se tudi, katere specifične stavkovne zahteve se bodo reševale neposredno v dogovoru z ministrstvom za zdravje in ministrstvom, pristojnim za socialo. Katere stavkovne zahteve so priporočila, pri katerih želimo spremeniti prakso, ki se nam dogaja tako na področju zdravstva kot sociale, in katere so tiste, ki jih bo treba dejansko izpogajati, spremeniti uvrstitve«. Minister je še napovedal, da bo do prihodnjega kroga pogajanj vladna stran pripravila konkretne predloge na tiste zahteve, ki jih po ministrovih besedah vladna stran sedaj bolje razume. Zatrdil je še, da sploh ne razmišlja o preprečitvi stavke, ki sta jo sindikata napovedala za 13. februar, ampak o tem, ali ima argumente, da se sedanji plačni sistem in razmerja znotraj njega lahko izboljša.

Minister je dodal še: »O številkah, koliko milijonov evrov bomo komu dali, se ne pogovarjamo, saj je to brezpredmetno. Mi se pogovarjamo o argumentih in ko bomo z vsemi pogajalskimi skupinami ugotovili, kako primerljivo v okviru enotnega plačnega sistema urediti temeljne težave, s katerimi se soočamo, bomo videli, kakšna je številka in če jo zmoremo«. Obenem minister Koprivnikar še vedno vztraja pri oceni, da je stavka nepotrebna in samo jemlje čas za konstruktiven dogovor.

Jelka Mlakar, predsednica SDZNS, je po pogajanjih pojasnila, da sta sindikata danes predstavila svoje stavkovne zahteve in jih podrobno obrazložila, zato do prihodnjega tedna pričakujeta protipredlog, bi si pa želela pogostejše sestajanje glede na to, da se datum napovedane stavke hitro bliža. Je pa poudarila, da je stavko seveda moč še odpovedati, če bi bilo zaznati, da se stvari premikajo v pravo smer. »Če bo vladna stran pokazala pripravljenost za dogovarjanje in prihodnji teden prišla pred nas s sprejemljivim pogajalskim izhodiščem za pogajanje o vseh stavkovnih zahtevah, potem dejansko obstaja možnost, da prekličemo dvourno opozorilno stavko,« je dodala predsednica SDZNS in ocenila, da ima občutek, prvič doslej, da vladna stran sindikalne zahteve glede kadrovskih normativov jemlje ustrezno resno. Že prihodnji teden je načrtovan sestanek delovne skupine na tem področju. A predsednica SDZNS ostaja previdno optimistična, saj se ne bi zgodilo prvič, da bi delovna skupina nastala le za to, da se nič ne zgodi.

Po mnenju SDZNS bo morala biti stavka plačana, saj je utemeljena tako na kršitvah kolektivnih pogodb kot tudi na neizpolnjenih stavkovnih sporazumih. Po zagotovilih Jelke Mlakar sindikata  ne bosta odstopila od zahteve po dvigu plač in odpravi anomalij, anomalij pri dodatkih za dementne in za delo s citostatitki.

Predsednik SZSVS Zvonko Vukadinovič je v izjavi za medije dodal, da tudi sam ocenjuje, da je stavka nepotrebna, vendar: »Izkušnje kažejo, da brez stavke nismo uspeli doseči cel kup interesnih rezultatov, ki so bili potem udejanjeni.« Tudi sicer ocenjuje, da bi se bilo možno strinjati s tem, kar je minister povedal v javnosti, a ob tem opozoril, da se Koprivnikar ne strinja z dvigom plač tudi v primerljivosti z zdravniki. Opozoril je, da bosta sindikata vztrajala pri zahtevah glede dodatkov za težke delovne pogoje, saj mnogi zaradi oblik dela, ki jih imajo, tudi denimo ne morejo več usklajevati družinskega in poklicnega življenja.
 

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »