Prvo srečanje novega ministra za zdravje s predstavniki primarnega zdravstva in zdravstvene nege

08. junij 2022

Danes, 8. junija, se novi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan sestaja z deležniki primarne ravni zdravstva in zdravstvene nege. Na prvem od dveh sklicanih sestankov so za skupno mizo sedli predstavniki zdravstvene nege in minister za zdravje z najožjimi sodelavci. Na spoznavnem srečanju smo govorili o aktualni problematiki, med drugim o pomanjkanju medicinskih sester. Minister je predstavil tudi napovedani novi direktorat za zdravstveno nego, katerega oblikovanje bo vodila državna sekretarka Aleksandra Lah Topolšek. Minister je po sestanku povedal, da je predstavnikom zdravstvene nege predstavil razloge za ustanovitev omenjenega novega direktorata, sicer pa so sodelujoči predstavili svoje videnje področja in problematike.

Na srečanju je sodelovala tudi predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS) Slavica Mencingar. Sestanek je bil v prvi vrsti namenjen izmenjavi mnenj in stališč glede prihodnosti zdravstvene nege. Predsednica SDZNS je izpostavila nujnost čimprejšnjega sprejema kadrovskih standardov in normativov, čim prejšnje nadaljevanje lani začetih in le deloma zaključenih pogajanj ter ureditev delovnih pogojev zaposlenih v zdravstveni negi. Skratka vse to, na kar v SDZNS že res dolgo časa opozarjamo in izpostavljamo kot nujno potrebno ureditve. Z našimi opozorili in izpostavljeno problematiko se je strinjala tudi predsednica Zbornice-Zveze Monika Ažman, ki je prav tako prisostvovala tokratnemu srečanju z ministrom za zdravje.

Predsednica SDZNS je na današnjem srečanju izrazila tudi zadovoljstvo nad ustanovitvijo direktorata za zdravstveno nego. Upamo, da bo to pripomoglo k aktivnejšemu in hitrejšemu urejanju številnih težav na vseh nivojih zdravstvene nege in tudi v socialnem varstvu ter ustreznejšemu vrednotenju dela zaposlenih v omenjenih dejavnostih.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v svojem nagovoru dal vedeti, da je prepoznal težave, s katerimi se srečujemo v zdravstveni negi, in da se zaveda deficitarnosti poklicev v zdravstvu. Rešitve vidi v interventni zakonodaji za reševanje najbolj perečih problemov v zdravstvu, ki bo naslovila tudi to problematiko. Po njegovih besedah bi naj v kratkem steklo tudi koalicijsko usklajevanje. Kot je bilo še povedano, je osnutek napovedanega interventnega zakona že pripravljen, minister Bešič Loredan ga je v torek predstavil premierju Robertu Golobu in od njega prejel nekatere usmeritve, ni pa ga še predstavil predstavnikom zdravstvene nege. Po ministrovih besedah bodo predlog sprva uskladili znotraj Gibanja Svoboda, ko bo končan, pa ga bodo predstavili tudi deležnikom zdravstva in javnosti.

Skupnih sestankov, kot je bil dopoldanski, bi v prihodnosti lahko bilo še več. Popoldne sledi sestanek s predstavniki primarne ravni zdravstva. Če bo tudi ta sestanek uspešen, bodo sledila srečanja s predstavniki nujne medicinske pomoči, pediatrije in ginekologije. »Posamezne najbolj problematične dele želimo izolirati in najti rešitve,« je po tokratnem prvem današnjem sestanku izpostavil minister.

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »