Prvo srečanje sindikatov v stavki z novim ministrom za javno upravo

21. september 2018

V sredo, 19. septembra, smo se predstavnikih štirih skupin sindikatov javnega sektorja, ki smo se že s prejšnjo vlado ločeno pogajali o stavkovnih zahtevah, srečali z novim ministrom za javno upravo Rudijem Medvedom. Kot je znano, so se pogajanja letos marca nepričakovano prekinila z odstopom takratnega predsednika vlade, smo pa sindikati ob tem že takoj napovedali, da pričakujemo oziroma bomo zahtevali nadaljevanje pogajanj in sklenitev dogovora takoj, ko bomo znova imeli sogovornike.
 
Na srečanju z novim ministrom je sodelovala tudi predsednica SDZNS Slavica Mencinger, ki ji imela tako priložnost neposredno in izčrpneje predstaviti najbolj akutno in aktualno problematiko zaposlenih v zdravstveni negi (nesprejetje pomembnih dokumentov, pomanjkanje in preobremenjenost zaposlenih, nevzdržne razmere na najbolj obremenjenih deloviščih (intenzivne terapije in sociala), bojazen pred sesutjem sistema …).
 
Po srečanju, ki so ga vsi udeleženi ocenili kot pozitivnega, je novi minister za javno upravo Rudi Medved izrazil prepričanje, da je relativno hitro možno priti do dogovora s sindikati javnega sektorja. Napovedal je še, da bo vlada prihodnji teden potrdila sestavo pogajalske skupine in nato v tednu ali najpozneje dveh že pripravila tudi celovita pogajalska izhodišča. Minister je pojasnil, da je s sindikati razjasnil nekatere podrobnosti iz pogajalskega procesa, ki je zastal letos spomladi po odstopu premierja in vlade. Kot je napovedal, bo vlada pogledala, kakšen je bil pogajalski proces doslej, in nato sprejela izhodišča. Na podlagi teh izhodišč pa se bo s sindikati pogajala. Poudaril je, da je zaveza vlade, da pridejo do dogovora. S sindikati pa so po njegovih besedah ugotovili, da so v tem procesu partnerji, nikakor pa ne nasprotniki in konec koncev vsi na istem čolnu. Kot je še povedal minister Medved, se bodo najprej lotili pogajanj za razrešitev stavkovnih zahtev, hkrati pa se bodo pogovarjali tudi o sproščanju še veljavnih varčevalnih ukrepov, saj časa za ločene pogovore ni.
 
Po koncu srečanja s(m)o tudi predstavniki sindikatov izpostavili, da je tudi naša želja (zlasti sindikatov, ki smo v stavki – poleg SDZNS tudi šolskega sindikata in obeh policijskih sindikatov ter še drugega s področja zdravstva) čimprejšnja sklenitev stavkovnih sporazumov. Ocenjujemo, da bi bilo to možno doseči v dveh, največ treh mesecih.
 

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »