Revizija programa Zdravstvene nege

25. november 2016

V četrtek, 24. novembra, se je v Državnem zboru odvila skupna seja odborov za zdravstvo in za izobraževanje, na kateri so se članice in člani seznanili s problematiko revizije srednješolskega programa Zdravstvena nega. Kot je v informaciji s seje poročala Slovenska tiskovna agencija, so člani odborov ugotovili, da je stanje na tem področju nejasno, sprejeli pa so tudi sklep, s katerim ministrstvi za zdravje in izobraževanje pozivajo, da v programu ohranijo kompetence za delo v kliničnem okolju.

Zahtevo za sklic skupne nujne seje je predstavila poslanka SDS Nada Brinovšek, ki je dejala, da so se v medijih in javnosti razširile informacije o reviziji programa Zdravstvena nega. Po sedanjem programu posameznik, ki zaključi izobraževanje, pridobi V. stopnjo izobrazbe ter naziv srednja medicinska sestra/zdravstvenik, naziv po opravljenem strokovnem izpitu pa tehnik zdravstvene nege. Skupina strokovnjakov po njenih navedbah že pripravlja nov poklicni standard, s katerim bodo ta program ukinili in vpeljali nov poklicni standard zdravstveno - socialnega asistenta. Prva generacija naj bi se v prenovljenem programu zdravstvene nege začela izobraževati jeseni 2018, je dejala in dodala, da so te spremembe po navedbah ministrstva za zdravje usklajene s stroko.

To ni res, ker takšnim predlogom nasprotujejo zdravniška društva, srednje zdravstvene šole, prav tako o posodobitvi dveh poklicnih standardov niso bili predhodno seznanjeni zdravstveni zavodi, revizija korenito posega v področje zdravstvenega kot tudi izobraževalnega sistema, je pojasnila poslanka SDS.

Da se s prenovo omenjenega programa korenito posega v sistem, je po mnenju državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Nine Pirnat zavajajoče. Poklicni standardi so kompetence, ki jih potrebuje delavec na poklicnem mestu, je dejala in pojasnila, zakaj je ta standard potreben. Izvajalci zdravstvene nege bodo z novim standardom, ki je v reviziji pridobili dodatna znanja in vsebine, gre za povezavo zdravstva in sociale, je še menila.

Državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje Andreja Barle Lakota pa je opozorila, da so bili pomisleki o tem, ali bodo spremenjene kompetence onemogočale zaposlitev v kliničnem okolju. "Revizija poklicnega standarda je v delu, zaposlovalci zdaj morajo povedati, kako in kaj, zavezali smo se k temu, da na strokovnem svetu ne bodo obravnave revizije, dokler te dileme ne bodo odstranjene," je poudarila.

V razpravi na seji je sodelovala tudi predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Jelka Mlakar. Njen nastop si lahko ogledate s klikom na tole povezavo, začne pa se pri času 16.30.

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »