SDZNS od vodstva Ministrstva za delo, družino, delo, socialne zadeve in enake možnosti zahteva ukrepanje

09. marec 2021

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
Janez Cigler Kralj, minister
Cveto Uršič, državni sekretar
Mateja Ribič, državna sekretarka


Spoštovani minister in državna sekretarja!
 
Na sedež Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije prejemamo številna vprašanja naših članic in članov glede (zamujanja) izplačil tako imenovanih »covid-dodatkov«. Vodstva zavodov se povečini izgovarjajo na pomanjkanje sredstev oziroma zamujanju refundacij na podlagi poslanih zahtevkov. Ob preverjanju informacij pri vodstvih zavodov so se te informacije tudi potrdile. Zaostanki izplačil so ponekod v socialnih zavodih in tudi v zdravstvu večmesečni, na kar nikakor ne moremo pristati in bomo primorani narediti vse, da se te kršitve odpravijo. Dodatek iz 87. člena ZIUPOPDVE (dodatek za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije javnim uslužbencem na delovnih mestih plačne skupine J v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva) in dodatek iz 56. člena ZZUOOP (dodatek za neposredno delo s pacienti oziroma uporabniki obolelimi za COVID-19) sploh še ni bil refundiran zavodom, dodatek za delo v rizičnih razmerah iz KPJS pa samo za mesca oktober in november 2020 (v drugem valu epidemije).
 
Spoštovani pristojni, se zavedate, da ponekod zaposleni na izplačilo »covid-dodatkov« čakajo že mesece? Se zavedate, zakaj še intenzivneje zapuščajo delovna mesta v socialnem varstvu, zakaj nihče noče iti delat v domove, zakaj zaposleni dobesedno bežijo iz teh zavodov?
 
Povsod in pogosto je bilo izrečenih veliko besed o tem, kakšne dodatke bodo dobili zaposleni, nikjer pa ni zaslediti niti ene same besede, zakaj jih zaposleni še niso dobili oziroma jih ne prejemajo sprotno, tako kot plačo.
 
Zaposleni v domovih za starejše so in še vedno garajo, da bi življenje v teh institucijah teklo kolikor toliko normalno, ne glede na lastno izpostavljenost in izčrpanost. Tako ne gre več naprej in o vsem bomo primorani obvestiti javnost in ustrezne službe. Preden pa to storimo, vas odgovorne na MDDSZEM sprašujemo, kaj nameravate storiti, da bodo zavodi dobili sredstva za izplačilo, zaposleni pa to, kar jim pripada in do česar so prišli z nadčloveškimi napori.
 
Zavedamo se, da tudi v zdravstvu prihaja do zaostankov pri izplačilu dodatkov, čeprav ne takšnih, kot v socialnem varstvu. Tam problematiko rešujemo z resornim ministrstvom za zdravje.
 
Vaš odgovor pričakujemo v najkrajšem času!


Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »