SDZNS pisal predsedniku Vlade RS in ministrom

27. marec 2020

g. Janez Janša, predsednik Vlade RS

g. Tomaž Gantar, minister

g. Janez Cigler Kralj, minister                                                                                                     

g. Boštjan Koritnik, minister


Ljubljana, 27. 3. 2020 

 

 

Spoštovani predsednik vlade in ministri!

 

Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije prejema s terena številna vprašanja in pomisleke glede izplačila dodatka za delo v rizičnih razmerah in »nagrade oziroma dodatka«, ki ga je napovedal predsednik vlade g. Janez Janša v višini od 10-200 %.

Stališče SDZNS je pri tem zelo jasno in nedvoumno. Izhajamo  iz 39. člena KPJS, ki govori o 65 % dodatku za delo v rizičnih razmerah. Vsekakor višina izplačila tega dodatka ne more biti prepuščena vodstvom zavodov. Pozivamo vas, da zato podate direktorjem jasna navodila, da se navedeni dodatek izplača vsem, ki v razmerah razglašene epidemije delajo na področju zdravstvene nege in oskrbe, ne glede na delovišče. Našega dela se žal ne da opravljati od doma, kjer je okolje veliko varnejše.

Po naših informacijah se v zavodih že dela selekcija, kdo bo ta dodatek dobil in v kakšni procentualni višini. Prav tako nas moti dejstvo, da se delajo razlike glede ogroženosti oziroma izpostavljenosti med poklicnimi skupinami na istem delovišču, saj posledično vemo kaj bi to lahko pomenilo.

Tudi glede odločanja o dodatnih kriterijih za izplačilo dodatka, ki izhaja iz 11. točke 1. odstavka 39. člena KPJS, ni nobenih pravnih podlag in jih omenjeni dodatek tudi ne predvideva.

Glede na stanje osebne zaščitno-varovalne opreme, tako v zdravstvu kot v socialnem varstvu, in nenehne izpostavljenosti rizičnim razmeram, naporom v škodo lastnega zdravja zaposlenih in zdravja uporabnikov ne moremo pristati na nobeno omejevanja pravice do dodatka.

V primeru, da bo prišlo do sprejetja napovedanega interventnega zakona, ki bo uvedel nov dodatek v razponu od 10 do 200% pa naj bo to nadgradnja dodatku iz KPJS za vse tiste, ki delajo na dodatno izpostavljenih deloviščih. Tudi tukaj pričakujemo jasna navodila predstojnikom.

Verjamemo, da se zavedate pomena zdravstvene nege, ki je eden izmed zelo pomembnih ter ključnih stebrov zdravstvenega sistema, tudi v takšnih razmerah, v katerih se sedaj nahajamo. Le primerno vrednotenje našega dela, za odrekanja, tudi na račun lastnega zdravja, bo ohranilo naše zdravstvo in socialno varstvo  na nujno potrebni ravni.

 

 

Predsednica SDZNS                                                                                                   Generalni sekretar SDZNS

Slavica Mencingar                                                                                                          Marjan Meglič
Dopis SDZNS-ja predsedniku Vlade RS in ministrom

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »