SDZNS pred volitvami (znova) izpostavlja in opozarja

29. maj 2018

                                                            
 
Ljubljana, 29. maj 2018
 
 
SDZNS PRED VOLITVAMI ZNOVA IN ŠE ENKRAT VEČ OPOZARJA NA KRITIČNE RAZMERE V ZDRAVSTVENIH USTANOVAH ZARADI POMANJKANJA IN PREOBREMENJENOSTI MEDICINSKIH SESTER
 
 
Če se že politiki (vsaj) vsakič pred volitvami spomnijo na nas in tako veselo ter brez zadržkov (iz)koristijo zdravstvo kot vedno zanimivo in udarno temo, lahko v tokratnem predvolilnem času svoj pogled na razmere v zdravstvu in izkušnje iz prve roke predstavimo tudi mi, ki to zdravstvo dejansko predstavljamo in živimo. Žal smo zdravstvo in zaposleni v tej dejavnosti »zanimivi« le, ko gre za afere, in pa, seveda, v predvolilnem času. A ker tudi v teh soočenjih le redkokdaj priložnost in možnost predstaviti svoje poglede in predloge dobimo mi, medicinske sestre, zdravstveni tehniki, bolničarji in negovalci, naj nam bo oproščeno, da tokrat tudi mi izkoriščamo priložnost bližajočih se volitev.
 
Na soočenjih lahko redno poslušamo, kako se zaradi pomanjkanja zdravnikov zapirajo oddelki, kako preobremenjeni so družinski zdravniki, s čimer se lahko samo strinjamo. Občasno se kdo spomni celo na nas, zaposlene v zdravstveni negi, a še zdaleč preredko glede na resnost položaja.
 
Poglejmo najprej v našo največjo zdravstveno ustanovo v državi, UKC Ljubljana, kjer se zdravijo najzahtevnejši bolniki v intenzivnih terapijah ter na drugih oddelkih, za katere 24 ur na dan skrbijo visoko usposobljeni medicinske sestre in zdravstveni tehniki, ki se jih, enako kot zdravnikov, ne da čez noč nadomestiti, a prav tako vse pogosteje odhajajo. Medicinske sestre in tehniki zdravstvene nege namreč v vse večjem številu odhajajo na manj zahtevna, stresna in obremenjujoča delovna mesta tako doma kot v tujino, številni pa celo iz poklica zdravstvene nege. Da lahko začne novozaposleni samostojno opravljati delo na najzahtevnejših deloviščih, traja tudi nekaj mesecev do enega leta. Položaj je več kot alarmanten in kritičen, odgovorni (tudi ali zlasti politiki) pa se še vedno ozirajo stran in se vedejo, kot da to ni velika težava, temveč zgolj trenutna situacija, ki bo prešla. Seveda se s podobnimi težavami srečujejo v vseh slovenskih bolnišnicah.
 
Ob vse glasnejših pozivih in opozorilih družinskih zdravnikov, da jih je premalo in da so preobremenjeni, se tudi zaposleni v zdravstveni negi sprašujemo in opozarjamo – mar nismo tudi njihovi najtesnejši sodelavke in sodelavci v tej zgodbi? Govorimo lahko praktično o identičnih težavah, glede na to, da smo tako rekoč tim ena na ena. Tudi medicinskim sestram in tehnikom zdravstvene nege v ambulantah družinske medicine se nalaga vedno več dodatnih obveznosti. Kot da, denimo, ne bi bilo dovolj že, da vsakodnevno v ambulanto prihaja vsaj dvakrat toliko pacientov, kot so kapacitete oziroma (že prastari in neživljenjski) standardi, se jim nalagajo še dodatne naloge. Poleg medicinskih posegov in opravil ter neštetih telefonskih klicev še obvezno e-naročanje, e-recepti, e-napotnice, e-čakalne knjige … Ob zadnji zahtevi, ki jo nalaga Pravilnik o pacientovih pravicah, da mora medicinska sestra v pol ure vrniti klic vsakemu, ki je pred tem ni uspel dobiti na telefon, pa se sprašujemo, s katerega planeta so padli snovalci te določbe. Ob tem, da so nekateri pacienti zaradi številnih prej omenjenih novosti ter predolgega čakanja na termin najpogosteje precej zmedeni, nestrpni in vse večkrat tudi žaljivi ali nesramni, lahko samo upamo, da se nam ne ponovi Izola ali kakšen drug tragičen dogodek.
 
 
 
Podoben položaj je tudi v socialnovarstvenih domovih, kjer je zdravstvena nega še bolj podhranjena in tako rekoč v nemilosti. Namreč - tam že v temelju ni kadrovskih standardov in normativov v zdravstveni negi, ker je glavna sociala, a vsi vemo, da domovi za starejše vse bolj postajajo podaljšani bolnišnični oddelki.
 
Skladno z vsem zapisanim v preteklih vrsticah se v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS) zaskrbljeno sprašujemo, kako dolgo bo sistem sploh še deloval. Zanima nas, kdo bo odgovarjal, če bo zaradi zgoraj omenjene problematike prišlo do neljubih dogodkov ali do strokovnih napak, ki bi imele za posledico poslabšanje zdravstvenega stanja naših varovancev ali celo kaj hujšega. Bojimo se, da se bo takrat s prstom kazalo na konkretno osebo in našlo dežurnega krivca, in to navkljub vsem našim dosedanjim opozorilom ter zahtevam po ureditvi problematike.
 
Prav tako pa se v SDZNS sprašujemo, kako lahko najbolj odgovorni za nastali položaj, ki trenutno menda opravljajo samo »tekoče posle«, mirno hodijo na svoja delovna mesta in čakajo. Na kaj že?! Najbrž na prihajajoče volitve, s polnimi usti novih in novih obljub. Medtem pa naši kadrovski normativi in drugi akti, ki bi pomembno izboljšali varnost in kakovost izvajanja zdravstvene nege, tičijo v predalih že leta in leta …
 
 
Slavica Mencingar,
predsednica SDZNS
 
 

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »