SDZNS pristojne poziva k takojšnjim rešitvam

23. september 2021

 

Predsednik Vlade RS

g. Janez Janša Št. 229/2021

 

Ministrstvo za zdravje

g. Janez Poklukar, minister

 

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

g. Janez Cigler Kralj, minister

 

Ljubljana, 23. 9. 2021

 

ZADEVA: Nagrajevanje zaposlenih – COVID–19
 
 
Spoštovani predsednik Vlade RS in ministra!
 
Ponovno smo v obdobju povečanih obremenitev v zdravstvu in socialnem varstvu glede obravnave pacientov oziroma uporabnikov zaradi COVID–19. Preteklo je že nekaj časa od konca razglašene epidemije in s tem povezanega nagrajevanja zaposlenih, ki je imelo temelj v Kolektivni pogodbi za javni sektor. Kljub preklicu epidemije zdravstveni delavci nadaljujemo delo z nič manj nevarnostmi in nič manj obremenitvami, ki so v tem trenutku vsaj primerljive z delom v času razglašene epidemije.
 
Resorni ministrstvi bosta morali najti rešitev, ki bo šla v smeri nagrajevanja zaposlenih, ki so delno ali v celoti obremenjeni z obvladovanjem virusa SARS CoV-2. Verjamemo, da se zavedate, da so zaposleni v zdravstveni negi poklicna skupina, ki je največ naredila v boju z virusom in bila s tem najbolj izpostavljena na vseh nivojih zdravstvenega in socialnega varstva. Zagotovo si lahko predstavljate, kaj bi bilo, če medicinskih sester in bolničarjev-negovalcev ne bi bilo.
 
Pogajanja za izboljšanje do sedaj mizernih plač res tečejo, vendar je še preveč nedorečenega in pomanjkljivega, da bi lahko iz njih razbrali kaj konkretnega. Medicinske sestre pa so soočene z delom, ki ni nagrajeno, kot je bilo v času epidemije. Z delom, ki ni nič manj obremenjujoče in naporno, kot je bilo, le da tokrat brez dodatka iz 39. člena KPJS. Zavedamo se, da v tem trenutku ni pravne podlage za omenjeni dodatek, in prav zato pričakujemo, da boste na resornih ministrstvih poiskali rešitve, ki bodo šle v smeri nagrajevanja zaposlenih, ki so še dodatno obremenjeni z obvladovanjem virusa SARS CoV-2, ne glede na to, da v državi ni razglašena epidemija.
 
Prosimo za vašo hitro reakcijo, ker je situacija na terenu tik pod vreliščem.
 
 
Z odličnimi pozdravi!
 

 

 

 GENERALNI SEKRETAR                                                                                                                PREDSEDNICA

 Marjan Meglič                                                                                                                               Slavica Mencingar

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »