Sindikat delavcev v zdravstveni negi in Sindikat zdravstva in socialnega varstva začela stavkovne aktivnosti

21. december 2017

Stavkovne aktivnosti sta začela tudi sindikat delavcev v zdravstveni negi ter sindikat zdravstva in socialnega varstva, in sicer zaradi neuspešnih poskusov dogovora z vlado za odpravo anomalij v javnem sektorju. Prepričani so, da je njihovo delo premalo vrednoteno, še posebej po vladnem popuščanju zaradi pritiskov posameznih poklicnih skupin.

Dva največja sindikata v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva v Sloveniji (Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije in Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije), ki združujeta cca. 80% vsega organiziranega članstva v obeh dejavnostih, sta zaradi neuspešnih poskusov dogovora z vlado za odpravo anomalij v javnem sektorju pričela s stavkovnimi aktivnostmi.

Zaposleni v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva (v bolnišnicah, zdravstvenih domovih, domovih za starejše, centrih za socialno delo, posebnih socialno varstvenih zavodih, lekarnah, zdraviliščih ...) delajo vse dni v letu, ponoči, nedelje in praznike.

Naše delo je premalo vrednoteno, še posebej v zadnjem času, ko je vlada s popuščanjem na pritiske posameznih poklicnih skupin selektivno dvigala plače, s čemer so nastale nove anomalije. S tem vlada kaže, da ni sposobna izpeljati dogovora na ravni socialnega dialoga in nas sindikate sili v zaostrovanje sindikalnih aktivnosti.

Že vrsto let si prizadevamo za uveljavitev kadrovskih standardov in normativov, ki so zapisani v Modri knjigi standardov in normativov v zdravstveni in babiški negi ter oskrbi.

Pomanjkanje kadra v socialnem varstvu, ponekod tudi v zdravstvu že dosega kritične meje, zaposleni so iztrošeni, kar se odraža tudi v bolniški odsotnosti.

Svoje zahteve vežemo tudi na dogovorjeno z zdravniki, saj si ne moremo predstavljati delovanja zdravstvenega sistema brez ustrezne primerljivosti zdravstvenih delavcev in sodelavcev.

Zahtevamo spoštovanje prostih vikendov, ustrezno plačilo praznikov, nedelj in nočnega dela ter plačilo vseh opravljenih nadur.

Stavkovne zahtevke bomo oblikovali in predložili vladni pogajalski skupini.

 

Predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije

Jelka Mlakar

 

Predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije

Zvonko Vukadinovič

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »