Sindikat delavcev v zdravstveni negi še ne bo odmrznil stavke, a od nove vlade pričakuje takojšnje ukrepanje

20. junij 2018

Sindikat je namreč pred nekaj dnevi na ministrico naslovili pismo, s katerim so jo pozvali k takojšnjemu reševanju nakopičenih težav v zdravstveni negi. Med drugim so pričakovali, da bo ministrstvo dalo soglasje k dokumentu Kompetence in poklicne aktivnosti izvajalcev v dejavnosti zdravstvene nege, za kar v sindikatu ocenjujejo, da sodi med tekoče posle.
Dokument je pripravila Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije in potrdil razširjeni strokovni kolegij za zdravstveno nego. Na korespondenčni seji ga je obravnaval tudi zdravstveni svet in ministrstvu priporočil, da poda k njemu soglasje. Kot so za STA pojasnili na ministrstvu, pričakujejo še izračune o finančnih posledicah predlagane uveljavitve kompetenc in poklicnih aktivnosti.
Predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi Slavica Mencingar je po današnji seji republiškega odbora sindikata za STA pojasnila, da bi z dokumentom določili, kaj lahko počne srednja medicinska sestra, diplomirana medicinska sestra in bolničar. Služil pa bi kot orodje za razporejanje na posamezna delovna mesta, da bi se uredile "stare krivice, ki so se zgodile najstarejšim generacijam srednjih medicinskih sester, ko so jih čez noč degradirali zaradi implementacije evropske direktive, čeprav so imele opravljena izobraževanja in 20 ali več let prakse". Mencingarjeva je v pismu ministrici sicer opozorila, da so težave zaradi preobremenjenosti, na kar opozarjajo že leta, posledica zastarelih standardov in normativov, pomanjkanja kadra ter nenehnih dodatnih nalog, ki se jim nalagajo vedno znova. Opozorila je, da se situacija le še poslabšuje, saj se dnevno soočajo z odhodi medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v tujino ali iz poklica.
Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije je javnosti danes posredovala tudi nekatere podatke o pomanjkanju medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v Sloveniji, ki temeljijo na podatkih razširjenega strokovnega kolegija za zdravstveno nego pri ministrstvu za zdravje.
Analiza podatkov, ki temeljijo na metodi Slovenska kategorizacija zahtevnosti bolnišnične zdravstvene nege, po njihovih navedbah kaže, da pomanjkanje kadra v zdravstveni negi beležimo že od leta 2007. Takrat je bilo pomanjkanje izvajalcev zdravstvene nege 21,46-odstotno. V letu 2015 je bil ta primanjkljaj 24,9-odstoten, leta 2016 pa že 25,4-odstoten.
Po besedah predsednice Zbornice-Zveze Monike Ažman povečanje potreb po dodatnem kadru v zdravstveni negi izhaja iz povečanih potreb pacientov in povečane zahtevnosti bolnišnične zdravstvene nege. Visoko pomanjkanje izvajalcev zdravstvene nege pa vpliva na kakovost zdravstvenih storitev in na varnost pacientov ter posledično na slabše izide zdravstvene obravnave.
Ažmanova opozarja tudi, da zaposleni v zdravstveni negi delajo po zastarelih standardih in normativih iz leta 1984, ki bi jih bilo treba nujno posodobiti. Obstoječi namreč vsebinsko ne ustrezajo več današnjim potrebam. Zato je tudi Ažmanova pristojno ministrstvo ponovno pozvala k sprejetju pripravljenih poklicnih aktivnosti in kompetenc v zdravstveni negi.

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »