Sindikati s področij zdravstva in sociale proti omejevanju kroga upravičencev do dodatka za delo v rizičnih razmerah

01. april 2020

Ljubljana, 31 marca 2020Članstvu sindikatov,
zainteresirani javnosti in mediji


Protest zaradi nevključitve vseh delavcev v krog upravičencev za izplačilo dodatka za delo v rizičnih razmerah


Spoštovani in spoštovane,


v imenu naših članov, zaposlenih v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, ter tistih v lekarniški dejavnosti želimo javno izraziti naš protest v zvezi z nesprejemljivim stališčem vodstev nekaterih zavodov s področja zdravstva in socialnega varstva, da omejijo krog upravičenih delavcev do izplačila dodatka za delo v rizičnih razmerah.

Od zaposlenih smo zgolj kot primer prejeli obvestilo, da so si v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana privoščili izdati sklep, po katerem nameravajo dodatek za delo v rizičnih razmerah izplačati samo nekaterim skupinam zaposlenih, ki imajo opravka s COVID-19, ostalim pa ne. To je po našem prepričanju v popolnem nasprotju z namenom določbe 11. točke 39. člena KPJS in tudi ne zasleduje cilja – nagraditi tiste, ki v teh dneh delajo vse, da bi preprečili širjenje okužbe.

Naj znova poudarimo, da pripada dodatek za delo v rizičnih razmerah vsem zaposlenim, ki v teh dneh opravljajo delo na delovnem mestu (ne delo na domu) in so tako za razliko od mnogih drugih prisiljeni ne upoštevati osnovnega pravila za zajezitev širitve okužbe »Ostani doma«. Gre za prav vse delavce, tako zdravstvene delavce/sodelavce kot zaposlene v plačni skupini J – vsako naštevanje posameznih delovnih mest bi bilo zato odveč, saj vsak, ki v teh razmerah dela, potencialno tvega okužbo in je zato upravičen do dodatka.

Za posebne obremenitve in nevarnost, ki presega dodatek po 11. točki 39. člena KPJS, je v »protikorona zakonu«, ki se jutri sprejema v Državnem zboru, določen višji dodatek, ki bo omogočal diferenciacijo med posameznimi skupinami delavcev, čemur v podpisanih sindikatih ne nasprotujemo oz. to celo podpiramo. Ostro pa nasprotujemo temu, da kdorkoli arbitrarno določi upravičence do dodatka po 11. točki 39. člena KPJS, za kar nedvomno ni pravne podlage.

S tem dopisom želimo razbliniti vse dvome o stališčih sindikatov v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, saj bi vsakršno manipuliranje z razlagami predmetnih določb kolektivne pogodbe pomenilo dolivanje olja na ogenj, ki si ga v teh razmerah zagotovo nihče ne želi. Zato pozivamo vodstva navedenih zavodov, naj premislijo o svojih ravnanjih, ki v teh težkih trenutkih pošiljajo vsem zaposlenim na katere so sedaj pozabili, pomembno sporočilo!


Lep pozdrav in ostanite zdravi,


Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije
Irena Ilešič Čujovič l. r.

Sindikat zdravstva in socialnega skrbstva Slovenije
Aleksander Jus l. r.

Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Slavica Mencingar l. r.

Sindikat medicinskih sester FLORENCE Pergam
Miha Benet l. r.

Sindikati v zdravstvu Slovenije Pergam in Sindikat Kliničnega centra Ljubljana
Vladimir Lazić l. r.

Sindikat farmacevtov Slovenije SIFARM
Damir Domjan l. r.

Sindikat laboratorijske medicine SILMES
Mojca Završnik l. r.

SPUKC – sindikat zdravstva Slovenije
Andrej Dočinski l. r.

Sindikat sevalcev Slovenije - PERGAM
Robert Kokovnik l. r.Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »