Spremembe glede davčne obravnave povračil stroškov prevoza na delo

15. julij 2021

Vlada je na dopisni seji sprejela nove spremembe glede davčne obravnave povračil stroškov prevoza na delo in z dela. Povračilo se ne všteva v davčno osnovo do višine, ki je znova določena pri 0,18 evra na kilometer, kot je veljalo pred zadnjo spremembo uredbe za tiste, ki niso imeli možnosti javnega prevoza, in čezmejne delovne migrante.

Kot so zapisali v sporočilu po dopisni seji vlade, se s spremembami uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja jasneje določa minimalna višina povračila stroška prevoza na delo in z dela, ki se ne všteva v davčno osnovo, ter poenostavlja določanje neobdavčene višine pri posameznem delojemalcu.

Odpravlja se določanje neobdavčene minimalne višine z upoštevanjem prisotnosti na delu v posameznem mesecu. Prav tako se odpravlja določanje neobdavčenega dela v višini imenske neprenosne mesečne vozovnice za javni prevoz ob predložitvi dokazila o nakupu te vozovnice.

Delojemalcu se povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja najmanj do višine 140 evrov mesečno, čeprav bi bila višina neobdavčenega dela, določena z upoštevanjem prvega odstavka 3. člena (razdalje in vrednosti 0,18 evra na kilometer), nižja. Pogoja, pod katerima se delojemalcu povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja najmanj do višine 140 evrov, sta vsaj en dan prisotnosti na delu in vsaj en kilometer oddaljenosti od kraja običajnega prebivališča delojemalca do delovnega mesta.

Uredba se začne uporabljati za povračila potnih stroškov za julij 2021, in sicer za delojemalce, na katere se nanaša dogovor med delodajalci in sindikati javnega sektorja, ter za povračila stroškov prevoza na delo in z dela za vse ostale delojemalce za mesec september 2021, so navedli v sporočilu za javnost.
 

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »