Stališče SDZNS o noveli Zakona o zdravstveni dejavnosti

23. januar 2017

Ljubljana, 23. januar 2017

 

STALIŠČE SDZNS O NOVELI ZAKONA O ZDRAVSTVENI DEJAVNOSTI

 

Te dni je Ministrstvo za zdravje poleg predloga Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju predstavilo tudi novelo Zakona o zdravstveni dejavnosti, obenem pa je vlada na koalicijskem vrhu opredelila tudi svoje prioritete v letošnjem letu. Na prvem mestu le-teh je izboljšanje delovanja zdravstvenega sistema. Vlada je ob tem sporočila še, da bo na področju zdravstva nadaljevala s pripravo zakonodaje, ki bo poskrbela za učinkovitejši, zdravim ljudem in bolnikom ter tudi zaposlenim v zdravstvu bolj prijazen sistem. Prav slednje je razlog, da predlagane spremembe v noveli Zakona o zdravstveni dejavnosti podpira tudi Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS).
 
Učinkovit in urejen ter do uporabnikov in v njem zaposlenih prijazen sistem je tudi želja in gonilo prizadevanj ter aktivnosti SDZNS, zato sindikat podpira prizadevanja pristojnih za ureditev zdravstva, odpravo številnih nakopičenih težav in več let trajajočih anomalij v njem. Prav zato SDZNS ocenjuje, da predlog novele Zakona o zdravstveni dejavnosti prinaša pomembne rešitve za zaposlene v zdravstveni negi, na katere ti čakajo že več kot desetletje.
 
Sindikat je negativno presenečen, da je po zagotovilih Ministrstva za zdravje koalicijsko že usklajena novela Zakona o zdravstveni dejavnosti vrnjena v ponovno usklajevanje in da kot takšna še vedno ni v vladni oziroma parlamentarni proceduri. Predlagana novela je namreč v enem delu zelo pomembna za medicinske sestre in njihov status. Po 12 letih negotovosti bi namreč z njo v prakso implementirali Direktivo 2005/36/ES o priznavanju poklicnih kvalifikacij v delu, ki se nanaša na poklicne kvalifikacije medicinskih sester, ki je bila prevzeta v slovenski pravni red že z vstopom Slovenije v EU, v prakso pa nikoli implementirana.
 
V zdravstvenih in socialnih zavodih so zaposlene srednje medicinske sestre, ki imajo srednjo strokovno izobrazbo, dejansko pa že vrsto let opravljajo aktivnosti in kompetence diplomiranih medicinskih sester glede na kompetence medicinskih sester skladno z navedeno direktivo. Z novelo Zakona o zdravstveni dejavnosti bi to anomalijo odpravili, srednje medicinske sestre pa bi končno dobile pravično in zasluženo plačilo za svoje delo.
 
SDZNS pričakuje, da bodo politični odločevalci zmogli toliko odgovornosti in resnosti ter poskrbeli, da se že pripravljena novela zakona tudi čim prej uveljavi v praksi. Zaposleni v zdravstveni negi ocenjujejo, da to po tolikih (dolgih) letih čakanja najbrž ni niti pretirana niti nerealna zahteva, ki pa so jo za vsak slučaj pripravljeni »podpreti« tudi s stopnjevanjem sindikalnih pritiskov in aktivnosti.

 

* * * * * * * * * *

 

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »