Tudi medicinske sestre ne izključujejo stavke

04. julij 2017

Tudi medicinske sestre ne izključujejo možnosti stavke, če jim vlada v prihodnjih mesecih ne bo prisluhnila.

  Tako kot zdravniki tudi medicinske sestre ne izključujejo možnosti jesenske stavke, če jim v vladi ne bodo prisluhnili. O plačah se še pogajajo, za začetek pa pričakujejo jasna navodila bolnišnicam in zdravstvenim domovom, kakšno naj bo nagrajevanje zaposlenih za krajšanje čakalnih dob.
  »Dodatno plačilo bi morali dobiti vsi, ki bodo imeli povečan obseg dela. Jasno je tudi, da brez dodatnega dela čakalnih dob ne bo mogoče odpravljati, je dejala predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Jelka Mlakar.
  Zaposleni v zdravstveni negi zahtevajo tudi dvig plač. V prvem koraku pričakujejo dvig prihodkov tistih v zdravstveni negi, ki so uvrščeni do 26. plačnega razreda. Z dvigom za dva plačna razreda bi srednja medicinska sestra, ki danes prejema okoli. 1100 evrov bruto mesečne plače, na primer prejela okoli 80 do 90 evrov bruto več. V nadaljevanju pa ciljajo tudi na dvig plač diplomiranih medicinskih sester in babic oziroma odpiranje kolektivne pogodbe, je potrdila Mlakarjeva.
  Ob tem jih skrbi usoda novele zakona o zdravstveni dejavnosti. Ta prinaša kriterije za podeljevanje koncesij v zdravstvu, a ureja tudi položaj srednjih medicinskih sester, ki opravljajo dela diplomiranih kolegic. Če zakon v sedanji obliki ne bi bil sprejet, bo treba to po besedah Mlakarjeve urediti s spremembami zakona v manjšem delu, uredbo ali v kolektivni pogodbi. Minuli teden je državnozborski odbor za zdravstvo sicer prestavil odločanje o tej zakonski noveli.      Da je jesenska stavka zdravnikov glede na trenutne razmere verjetna, pa so v minulih dneh povedali v sindikatu zdravnikov Fides. Spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju še niso sprejete, so spomnili. Tudi na ravni bolnišnic pa zamujajo z upoštevanjem dogovora, ki je marca letos pripeljal do zamrznitve stavke zdravnikov. 

VIR: Dnevnik, 03.07.2017


Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »