Uvažanje poceni delovne sile ni rešitev

24. oktober 2019

Ljubljana, 24. oktobra 2019

 

 

UVAŽANJE POCENI DELOVNE SILE NI REŠITEV

 

SDZNS predlaga, naj pristojni preprečijo odhajanje zaposlenih iz ZN prek povišanja njihovih plač in izboljšanja delovnih pogojev ter odnosov.

 

 

V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS) smo močno in negativno presenečeni nad novico, da naj bi v Sloveniji zaposlovali medicinske sestre s Filipinov. Zavedamo se, da v našem prostoru vlada resno pomanjkanje medicinskih sester, vendar bi se bilo v prvi vrsti  treba vprašati, zakaj je do tega sploh prišlo, če pa so številni vodilni v zdravstvenih zavodih še ne tako daleč nazaj ponujali delavske knjižice tistim, ki so upravičeno zahtevali poštevanje delavskih pravic. Poklic medicinske sestre na vseh nivojih je podcenjen, tako glede same zahtevnosti kot – tudi kazenske – odgovornosti dela. Zato nikakor ne preseneča, da naši kolegice in kolegi množično odhajajo iz bolnišnic in socialnih zavodov, odhajajo iz poklica ali pa mnogi tudi v tujino, kjer so delovni pogoji urejeni, plačilo pa je neprimerno višje, dostojno. Naš izobraževalni sistem je dober in "proizvaja" odličen in preverjen kader, vendar pa zaposleni nato potrebujejo boljše delovne pogoje in ustrezno plačilo. V SDZNS smo prepričani, da bi se tako odliv zaposlenih zmanjšal ter bi kolegice in kolegi, v izobraževanje in usposabljanje katerih je država vložila znatna sredstva, ostajali v zdravstvenem sistemu.

Prihod poceni delovne sile bi najverjetneje znižal ceno dela omenjenega kadra in verjetno tudi pravice zaposlenih. Pri predlogu »uvoza« gre izključno za ekonomsko računico, nihče pa ob tem ne izrazi dilem o posledicah za kakovost in varnost dela v zdravstveni negi, jezikovnih in kulturnih ovirah ter še (marsi)čem.

V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi ne moremo pristati na način reševanja pomanjkanja kadra na takšen način. Upamo, da se tega zavedajo tudi tisti, ki krojijo zdravstveno politiko. Povišanje plač, zagotovitev boljših delovnih pogojev, skrb za dobre delovne odnose so tisti osnovni temelji, ki bodo zajezili odhajanje kadra. Prej ko se bo država tega zavedla, prej bomo imeli za naše potrebe dovolj v domačem okolju izšolanega kadra in s preverjenim znanjem.

 

PREDSEDNICA                                                                                   GENERALNI SEKRETAR

Slavica Mencingar                                                                             Marjan Meglič

 

 

SINDIKAT DELAVCEV V ZDRAVSTVENI NEGI SLOVENIJE

www.sdzns.si, sdzns@siol.net

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »