V zdravstveni negi ministrstvu za zdravje očitajo mačehovski odnos

21. februar 2019

Predsednica zbornice zdravstvene in babiške nege Monika Ažman je dejala, da je treba na njihovem področju "vnesti red", kar pa ni mogoče brez določitve poklicnih aktivnosti in kompetenc. Spomnila je, da bi moralo ministrstvo za zdravje v skladu z novelo zakona o zdravstveni dejavnosti dokument o tem potrditi že do sredine lanskega leta. Predsednik razširjenega strokovnega kolegija za zdravstveno in babiško nego pri ministrstvu Brane Bregar je pojasnil, da je dokument o aktivnostih in kompetencah kolegij pripravil v soglasju z zbornico in ga pravočasno tudi potrdil. Dodal je, da zavlačevanje ministrstva z uveljavitvijo dokumenta razume kot neupoštevanje stroke.
Generalna sekretarka sindikata zdravstva in socialnega varstva Dragica Kekec je opozorila, da stavkovni sporazum ministrstvo, potem ko je zamudilo zakonski rok, zavezuje, da poklicne aktivnosti in kompetence sprejme do 3. marca letos. Poudarila je, da njihovo sprejetje ne bo prineslo dodatnih zaposlitev, ampak bo le uredilo zdajšnje stanje.
Članica upravnega odbora mednarodnega sveta medicinskih sester Brigita Skela Savič je spomnila na podatke za Slovenijo za leto 2017, ki kažejo, da je zgolj v bolnišnicah primanjkovalo 1400 diplomiranih medicinskih sester in 700 medicinskih tehnikov. Po njenih besedah se je stanje od tedaj še poslabšalo in je izgorelost zaposlenih vse večja.
Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Pia Vračko se je strinjala, da se mudi z opredelitvijo aktivnosti in kompetenc, "a še vedno ni dorečena njihova vsebina". Po njenih besedah ministrstvo ne more pritrditi povečevanju števila medicinskih sester na račun storitev, ki niso povezane z nego bolnikov, saj bi s tem po nepotrebnem narasli stroški.
Generalna direktorica direktorata za dolgotrajno oskrbo Klavdija Kobal Straus je na očitek predstavnikov zdravstvene in babiške nege, da minister Fakin očitno tudi do 3. marca, kot zahteva stavkovni sporazum, "ne bo podpisal" dokumenta o aktivnostih in kompetencah, odgovorila z napovedjo, da bo odločitev ministra do tedaj zagotovo znana.
Ažmanova je sicer na vprašanje, ali se bodo v zdravstveni in babiški negi odločili za stavko, če bo ministrstvo zamudilo tudi 3. marec, odgovorila, da "tako kot doslej tudi tokrat ne bomo zapustili bolnikov, toda čakanja ni več". Ob tem pa se je vprašala, ali bi ministrstvo imelo enak mačehovski odnos v primeru, če bi zahteve prihajale iz zdravniških vrst.
Podpredsednik zdravniške zbornice Dean Klančič se je strinjal, da timskega dela, ki je bistveno za kakovostno obravnavo bolnikov, ni brez natančno določenih aktivnosti in kompetenc vseh vpletenih. Opozoril pa je tudi na škodo, ki jo povzroča "drobljenje na poklicne skupine".
VIR:STA, 21.2.2019

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »