Več sindikatov s področja zdravstva, tudi SDZNS, proti izstopu zdravstva iz enotnega plačnega sistema

17. marec 2021

Več sindikatov, ki zastopa zaposlene v zdravstvu, nasprotuje izstopu zdravstva iz enotnega plačnega sistema. Ima pa minister njihovo »polno podporo pri iskanju rešitev za ustreznejše nagrajevanje zaposlenih v zdravstvu, znotraj enotnega plačnega sistema v javnem sektorju in ob soglasju sindikatov«, so zapisali v odprtem pismu ministru.
 
Predsednik vlade Janez Janša je na petkovi novinarski konferenci med drugim dejal, »da se je zdravstveni sektor odločil za izstop iz enotnega plačnega sistema in se bo posebej zanj zgradil nov sistem«.
 
V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva, Sindikatu zdravstva in socialnega skrbstva, sindikatih v zdravstvu Pergam in v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi pojasnjujejo, da so v luči stališč, ki so jih minuli teden predstavili ministru za zdravje Janezu Poklukarju, nad Janševo izjavo skrajno presenečeni.
 
Sindikalisti so Poklukarja spomnili, da so na sestankih, na katerih je želel pridobiti stališča sindikatov glede morebitnega ločenega urejanja plačnega sistema za dejavnost zdravstva, zelo jasno in eksplicitno izrazili podporo ohranitvi zdravstva v enotnem plačnem sistemu in nasprotovanje izločitvi zaposlenih v zdravstvu iz tega sistema.
 
Hkrati pa so, kot so zapisali, opozorili in predstavili nekatere predloge za nadgradnjo nekaterih elementov plačnega sistema znotraj enotnega sistema plač v javnem sektorju. »Kot smo vas razumeli, se tudi sami zavedate nevarnosti razbijanja plačnega sistema in negativnih posledic, ki jih to prinaša tako za sistem zdravstva, kot tudi za sistem plač v javnem sektorju in javni sektor kot tak,« so navedli.
 
Glede na to se v sindikatih sprašujejo, »koga je mislil predsednik vlade, ko je govoril o tem, da se je za izstop iz enotnega plačnega sistema odločil zdravstveni sektor«. »V imenu zaposlenih v dejavnosti zdravstva, ki jih predstavljamo reprezentativni sindikati za to dejavnost, tega zagotovo ni mogel trditi,« so dodali.
 
Sindikalisti sicer podpirajo ministrovo napoved, da bo o morebitnih spremembah na področju plač vodil pogovore z zdravstvenimi sindikati, saj je skladno s sporazumom o razreševanju stavkovnih zahtev iz leta 2018 med vlado in sindikati v javnem sektorju o temeljnih vprašanjih sistema plač v javnem sektorju potrebno doseči soglasje.
 
Vir objave: Slovenska tiskovna agencija, 17. marec 2021

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »