Z ministrom o poklicnih kompetencah in aktivnostih v zdravstveni negi

11. april 2019

Po tistem, ko se je nedavno imenovani minister za zdravje Aleš Šabeder v zadnjih dneh sestal s številnimi poklicnimi skupinami iz zdravstva, je v sredo, 10. aprila, potekalo še njegovo prvo srečanje s predstavniki zaposlenih, ki zastopamo zaposlene v zdravstveni negi. Ključna tema so bile poklicne kompetence in aktivnosti v zdravstveni negi. Dogovorili smo se o časovnici, prvi operativni sestanki pa bodo prihodnji teden, je pojasnil minister. Sindikati po sestanku nismo bili razočarani. Minister se je sicer v torek srečal tudi s predstavniki Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije.
 
Po sestanku s sindikati zdravstvene nege je minister Šabeder za prihodnji teden napovedal prve operativne sestanke, "da se zadeve tudi na področju zdravstvene nege premaknejo". Kot je za medije po srečanju pojasnila tudi predsednica SDZNS Slavica Mencingar, je prioriteta dokument o poklicnih kompetencah in aktivnostih, o čemer bodo govorili prihodnji teden. Ministra pa smo na prvem sestanku seznanili tudi z drugimi problemi, ki jih na področju zdravstvene nege ni malo.
 
Za sprejetje dokumenta o poklicnih kompetencah in aktivnostih v zdravstveni negi si v SDZNS prizadevamo že dlje časa, to je bila tudi ena od zavez v decembra lani sklenjenem stavkovnem sporazumu. Ve se sicer tudi, da se je rok za uveljavitev dogovorjenega iz stavkovnega sporazuma že iztekel …
 
Še pred mesecem dni, torej v času, preden je vodenje ministrstva prevzel Šabeder, se je znova zapletlo, ker so sindikati in zbornica vztrajali pri dokumentu, ki ga je pripravil razširjeni strokovni kolegij za zdravstveno in babiško nego, ta pa za ministrstvo ni bil sprejemljiv. Šabeder je po včerajšnjem sestanku dejal, da bo to tema prihodnji teden, da uskladijo stališča ministrstva in stroke zdravstvene nege.
 
Tako predsednica SDZNS Slavica Mencingar kot predsednik Sindikata medicinskih sester Florence Miha Benet sta bila sicer z sredinim, prvim sestankom z ministrom zadovoljna. Mencingarjeva je poudarila, so dobili zagotovilo ministra, da jih bo obravnaval enakovredno in sočasno z ostalimi poklicnimi skupinami v zdravstvu. Po Benetovih besedah sicer še niso rešili ničesar, so pa določili roke in upajo, da bodo se bo končno začelo urejati tudi področje nege s sprejetjem ustreznih dokumentov.
 

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »