Za Jelko Mlakar je novica o odstopu Gantarja presenečenje

25. november 2013

Ljubljana, 25. novembra (STA) - Tragično je, da mora politik odstopiti, da uveljavi nekaj, kar je v svetu samo po sebi razumljivo in ima prioritete, je o odstopu Tomaža Gantarja z mesta ministra za zdravje povedala predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Jelka Mlakar. Kot je pojasnila za STA, je novica o odstopu zanjo presenečenje.

"Njegov odstop ocenjujem predvsem kot poskus pritiska na politike oziroma na vladajočo strukturo, da vendarle razume pomen ne le financiranja, ampak tudi uveljavljenega zdravstvenega sistema, kakršnega imamo priložnost videti v drugih deželah, ki veljajo za socialne in varne na področju bolnikov," je pojasnila Mlakarjeva.

Povedala je, da je imela kot predsednica sindikata z Gantarjem nekaj sestankov v zvezi s problematiko na področju zdravstvene nege, po njenih besedah so bili dokaj uspešni. "Tisto, kar mu na nek način zamerim in mu lahko očitam, je njegova neodzivnost na stavkovno zahtevo v zvezi s kadrovskimi normativi," je pojasnila. Verjame, da je v okviru možnosti za dobrobit ljudi naredil, kar je lahko.

Po njenih besedah se z Gantarjevim odstopom reformam v zdravstvu ne piše dobro. "Osebno menim, da je zelo problematično, če okoli tako pomembnih stvari ni konsenza v koaliciji," je povedala in dodala, da Gantarjevo držo ocenjuje kot pokončno, če ni našel druge možnosti za dogovor.

Na mestu ministra za zdravje si želi nekoga, ki je vešč politik ter ima vodstvene izkušnje s podobnih oziroma primerljivih sistemov. "Zagotovo nekoga, ki bo dal največjo možno težo našim uporabnikom in na drugi strani ne bo zanemaril nobene poklicne skupine v sistemu zdravstvenega varstva," je pojasnila.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je danes dopoldne predsednici vlade Alenki Bratušek posredoval odstopno izjavo, so sporočili z ministrstva. Kot razlog za svojo odločitev navaja nezmožnost izpeljati nujne spremembe zdravstvenega sistema, saj da ni rešitve, ki bi bila učinkovita in bi zadovoljila vse.

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »