Zahtevamo izplačilo dodatka za delo v rizičnih razmerah!

09. april 2020

Članom SDZNS  

Direktorjem zdravstvenih in socialnih zavodov


 Ljubljana, 9. aprila 2020ZADEVA: Izplačilo dodatka za delo v rizičnih razmerah in odločitev Komisije za razlago Kolektivne pogodbe za javni sektor.

 

Spoštovani!

Na današnji seji predsedstva Konfederacije sindikatov v javnem sektorju (KSJS), katerega član je tudi SDZNS, ki je potekala s pomočjo videokonference, smo prejeli informacijo o vsebini razlage, ki jo je v zvezi z dodatkom za delo v rizičnih razmerah (11. točka 39. člena Kolektivne pogodbe za javni sektor) včeraj sprejela Komisija za razlago Kolektivne pogodbe za javni sektor.

Ne glede na odločitev Komisije za razlago KPJS, ki je dosežena s  preglasovanjem sindikalne strani in dodatno pogojuje izplačilo dodatka za delo v rizičnih razmerah le za  javne uslužbence, ki delajo v nevarnih pogojih. V tem primeru ne more biti dvoma, da spada delo v zdravstveni negi med najbolj obremenjena in okužbi izpostavljena dela, torej dela v nevarnih pogojih. Tudi med okuženimi je največ zdravstvenih delavcev tako v zdravstvu kot socialnem varstvu, kar dodatno podkrepi naše zahteve.  

Zato je naša zahteva, da dodatek za nevarnost in posebne obremenitve pripada vsem v zdravstvu in socialnem varstvu, ki v teh kritičnih razmerah opravljajo svoje delo pod posebnimi pogoji in obremenitvami in to na vseh deloviščih zdravstvenih in socialnih zavodov. Pri tem se strinjamo, da tisti najbolj izpostavljeni in obremenjeni  prejmejo višji odstotek dodatka v okviru razpona od 65 do 100 %, kot ga določa sprejeti protikoronski zakon.

Vse omenjene zahteve bomo dosegli z vsemi sredstvi sindikalnega boja. Pravicam, ki nam pripadajo, se ne bomo odrekli, tako kot se ne odrekamo delu  v teh za zdravje nas in naših družin zelo rizičnih razmerah.

Ministra za zdravje pa smo tako že javno vprašali, ali resnično (naivno) pričakuje, da sta etičnost, pripadnost k poklicu, socialni čut in razumevanje nastalih razmer zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev brezmejna? Odgovora še nismo dobili. Ne verjamemo, da si želi, da odgovor poiščemo sami.

Spoštovani direktorji. V kolikor niste izplačali dodatkov pri plači za mesec marec, ste to dolžni storiti s poračunom za nazaj najkasneje pri plači za mesec april za delo, opravljeno od 12. 3. 2020 od 18. ure dalje, ko je bila na celotnem območju Republike Slovenije uradno razglašena epidemija COVID-19. Vsekakor pa o tem obvestite zaposlene, ki oba dodatka tudi upravičeno pričakujejo.

 

S spoštovanjem.

 

 

Predsednica SDZNS                                                                                                       Generalni sekretar

Slavica Mencingar                                                                                                         Marjan Meglič

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »