Zapirajo se oddelki za najhuje bolne!

05. julij 2018

Časnik Delo v svoji izdaji 5. julija 2018 poroča o kritičnem pomanjkanju medicinskih sester zlasti v intenzivni oskrbi. UKC Ljubljana se sicer sooča s pomanjkanjem sester in zdravnikov na vseh oddelkih, najbolj pa na intenzivnih, s čimer se dostopnost do oskrbe za najhuje bolne slabša.

V članku je med drugim navedeno: »UKC je letos zapustilo vsega skupaj 115 diplomiranih medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov. Od tega jih je bilo 25 zaposlenih za določen čas in jih ne bodo nadomeščali, od preostalih 90 pa so jih nekaj že namestili, za nekatere pa ravnokar potekajo postopki. A še vedno imajo težave intenzivne terapije.

24 medicinskih sester jim v UKC ni uspelo nadomestiti, 12 jih manjka v intenzivni internistični medicini.

»To so najbolj obremenjena delovna mesta. Če se pogoji dela ne izboljšujejo, zaposleni odhajajo. Manj kot je zaposlenih, težji so pogoji dela in vse bolj bodo odhajali. Človek zdrži nekaj mesecev, več pa ne. Od sprejetja Zujfa naprej so težave. Manjka že okoli 25 odstotkov medicinskih sester. V UKC, kjer je delo najtežje, bi morale biti plače višje. Zdaj sestram plačujejo nadure. A UKC dolguje negovalnemu kadru plačilo več tisoč nadur za lani. Samo na nevrološki kliniki je neizplačanih 4000 nadur,« pove Saša Kotar, predstavnica sindikata zdravstvene nege v UKC.«

V nadaljevanju objavljamo povezavi do celotnega članka ter komentarja o problematiki novinarke Dela Milene Zupanič z naslovom Slovensko zdravstvo je brez rezerve.

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »