Zaposleni odhajajo iz zdravstvene nege, minister pa odgovorov nima

18. oktober 2018

ZAPOSLENI ODHAJAJO IZ ZDRAVSTVENE NEGE, MINISTER PA ODGOVOROV NIMA

 

Kdaj bodo politiki doumeli, da varno zdravstveno nego lahko nudi le zadostno število ustrezno usposobljenih zaposlenih?!

 

 

Predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS) Slavica Mencingar je te dni obiskala našo največjo zdravstveno ustanovo v državi, UKC Ljubljana. V spremstvu glavne medicinske sestre zavoda in oddelčnih glavnih medicinskih sester si je ogledala sobe intenzivnih oddelkov: Klinični oddelek za anesteziologijo in intenzivno terapijo operativnih strok, Klinični oddelek za intenzivno terapijo (KOIT), Klinični oddelek za intenzivno interno medicino – KOIIM ter Klinični oddelek za kirurgijo srca in ožilja – Kardiovaskularna intenzivna terapija – KVIT.

 

Čeprav je že pred pričetkom obiska točno vedela, kako zahtevno in težko delo opravljajo kolegice in kolegi iz zdravstvene nege v teh enotah, predsednica vendarle ni mogla skriti presenečenja nad videnim in doživetim. Medicinske sestre v omenjenih enotah morajo namreč poznati okrog 65 različnih aparatur ter, seveda, znati z njimi rokovati. Prav tako morajo zelo dobro poznati terapijo in vse morebitne stranske učinke le-te. Naj niti ne omenimo zahtevnosti transporta bolnikov na različne preiskave po bolnišnici z vsemi omenjenimi aparaturami, saj so te vitalnega pomena za pacienta. Pacienta morata vedno spremljati vsaj ena diplomirana medicinska sestra in zdravnik. Velika težava je že osnovna nega takšnega bolnika, saj je potrebnih vsaj pet medicinskih sester za to opravilo, od katerih štiri od njih skrbijo samo za aparature in varno lego pacienta, medtem ko ena medicinska sestra opravlja osnovno nego. Vprašanje predsednice SDZNS ministru za zdravje na torkovem sestanku, kako misli, da bo obdržal tiste zaposlene, ki še ostajajo in vztrajajo, je namreč ostalo brez odgovora.

 

Predsednica SDZNS zato sporoča vsem odločevalcem, ki bodo v prihodnjih dneh in tednih odločali o zdravstvu in zaposlenih v njem ter preigravali številke, koliko kadra v zdravstven negi manjka, naj odidejo sami v bolnišnice in si v živo ogledajo te oddelke, spoznajo zaposlene in paciente, ki nikakor niso številke, ampak ljudje. Morda bodo lažje doumeli, v kako zahtevnih razmerah opravljajo to življenjsko pomembno delo, in to 24 ur na dan in vse dni v letu.

 

V SDZNS verjamemo, da si po takšnem obisku v primeru, da bi bil hospitaliziran tukaj, prav nihče ne bi želel ali upal, da bi ga zaradi pomanjkanja kadra negoval in oskrboval nekdo, ki bi prišel z drugega oddelka, ki tisti trenutek mogoče ne bi bil tako zaseden. Prerazporejanje kadra bi lahko v opisanem oziroma številnih podobnih primerih preprosto pomenilo (pre)veliko nevarnost za paciente. Znano je, da je za popolnoma samostojno delo ob postelji takšnega bolnika potrebno najmanj eno do dve leti uvajanja ter mnogo izkušenj. Ob tem pa minister za zdravje na torkovem sestanku ni odgovoril, kako namerava zadržati v zdravstveni negi vse tiste, ki navkljub vsemu v tem poklicu še vztrajajo.

 

 

Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije

Slavica Mencingar, predsednica

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »