Poziv Sindikata Mladi plus: neplačana pripravništva

20. oktober 2014

PROŠNJA ZA DELITEV POZIVA


Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi,
pišem vam v imenu Sindikata Mladi plus, sindikata dijakov, študentov in mladih brezposelnih, ki deluje v okviru Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, kjer ostro nasprotujemo izkoriščanju mladih skozi opravljanje neplačanih/volonterskih pripravništev, ki jih imamo v Sloveniji iz dneva v dan - več. 

Ker je do podatkov o tem, kdo, kje in kako opravlja neplačana pripravništva skoraj nemogoče priti, se na vas obračam s prošnjo, da nam pomagate z zbiranjem podatkov oz. z deljenjem našega poziva med vaše člane. 

Ker vemo, da ste prav vi tisti, ki ste najbolj v stiku z dogajanjem na vašem področju, vas v imenu Sindikata Mladi Plus iskreno prosim, da med svoje člane in po svojih najboljših močeh razširite poziv, ki se nahaja v priponki. 

Zbrane podatke bomo preverili, iz njih sestavili črno listo delodajalcev ter pripravili predloge ukrepov, ki bi tovrstno izkoriščevalsko prakso v prihodnje - prekinili.


Neplačana oziroma volonterska pripravništva so dobro poznana praksa izkoriščanja mladih v Sloveniji. Najpogosteje o njih slišimo v povezavi z delom v vrtcih, šolah, odvetniških pisarnah, na sodiščih in v davčni upravi, torej na področjih, kjer je opravljeno pripravništvo običajno nujna podlaga za opravljanje izbranega poklica. Če smo v preteklosti morebiti še lahko trdili, da so neplačana pripravništva predvsem izjema, so danes postala – pravilo. S tovrstno prakso se seveda noben delodajalec noče pohvaliti, zato je do podatkov o tem, koliko tovrstnega suženjskega dela se v Sloveniji sploh opravi, skoraj nemogoče priti. Tu nastopite – vi!

Ponovno vas pozivamo, da se nam pridružite v boju proti neplačanim pripravništvom, tako da nam za začetek pomagate z zbiranjem informacij o tem, kje in kakšna neplačana pripravništva ste opravljali, še opravljate ali veste, da se izvajajo. Posebej nujno potrebujemo podatke o volonterskih pripravništvih v privatnem sektorju, saj so na tem področju informacije zelo skope ali pa jih sploh ni. Prosimo vas, da nam za vsak primer posebej pomagate zbrati kar največ informacij. Ne skrbite, če nimate vseh podatkov. Veseli bomo vsega, kar nam boste sporočili.

Zanima pa nas:
1. Kje se izvaja neplačano pripravništvo?
2. Ali nam lahko posredujete objavo/razpis za opravljanje volonterskih pripravništev pri omenjenem delodajalcu?
3. Ali nam lahko posredujete kakršnokoli dokazilo o izvajanju volonterskih pripravništev (dogovor/pogodba/razpis 
    /e-pošta/dokazilo o plačilu stroškov prehrane in prevoza ...)?
4. Koliko mladih pri omenjenem delodajalcu opravlja pripravništvo? Na podlagi česa sklepate o tej številki?
5. Kateri stroški in v kakšni višini (če sploh) so volonterskim pripravnikom kriti? Lahko priložite kakršnokoli
   dokazilo/potrdilo?
6. Koliko časa traja pripravništvo (v celoti) in koliko ur na dan/teden/mesec se izvaja?
7. Kakšne naloge/delo opravljajo volonterski pripravniki?
8. Ali bi bili pripravljeni o opravljanju pripravništev tudi spregovoriti? (npr. za našo spletno stran ali za medije - lahko
    javno ali anonimno)?

POMEMBNO: Zagotavljamo vam, da bodo vsi vaši podatki ostali anonimni (nihče ne bo vedel, da ste ravno vi posredovali podatke o določenem pripravništvu)! Podatke potrebujemo zato, da najprej sestavimo realno in predvsem preverljivo sliko stanja neplačanih pripravništev v Sloveniji, saj tovrstnih podatkov enostavno ni. Prejete informacije bomo raziskali in objavili v obliki seznama oz. ‘črne liste’ delodajalcev, pri katerih poteka neplačano delo v obliki volonterskih pripravništev.

Zbrani podatki bodo podlaga za naš nadaljnji boj zoper neplačano delo in izkoriščanje mladih s strani delodajalcev. Zbrani podatki bodo razdeljeni po vsebinskih sklopih – glede na področje in vsebino, kjer se volontersko pripravništvo izvaja.

Za vsako področje posebej se bo skušalo pripraviti predloge rešitev (ukrepov), ki bi tovrstno prakso v prihodnje preprečevali. Dokaz, da se to da tudi v Sloveniji, je opravljanje pripravništva v socialnem varstvu, kjer so v okviru javnega razpisa za spodbujanje zaposlovanja iskalcev prve zaposlitve na področju socialnega varstva razpisana plačana pripravništva. Na soroden način in v dialogu s pristojnimi organi želimo iskati rešitve tudi za vsa ostala področja neplačanih pripravništev.
 
Vsak četrtek, ob 18.00, v 5. nadstropju Dalmatinove 4 poteka tudi naš odprti sestanek, na katerega ste vabljeni vsi, ki imate komentarje, predloge, pomisleke, kritike in rešitve. Prav tako vas prosimo, da nam pomagate širiti naš poziv – osebno, med prijatelje in znance, preko e-pošte in družabnih omrežij. Naj naš moto – SKUPAJ SMO MOČNEJŠI – postane tudi vaš, saj le združeni lahko poskrbimo za dostojnejše delo in življenje – za vse nas!

Celotno besedilo poziva je objavljeno tudi na spletni strani Sindikata Mladi plus: http://mladiplus.si/zakaj-mladi-plus/novice/356-poziv-sindikata-mladi-plus-pridruzite-se-nam-v-boju-proti-neplacanim-pripravnistvom

Hvala! Ekipa Sindikata Mladi plus.

Za dodatna pojasnila smo vam na voljo na spodaj navedenih kontaktih.

Zala Turšič, predsednica Sindikata Mladi plus; gsm: 031 452 288, e-mail: info@mladiplus.si

Sanja L. Trojar;  gsm 041 622 205;  e-mail:  sanja@mladiplus.si

Kontaktne info

Telefon
(01) 439 40 30
sdzns@siol.net
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije
Metelkova 15, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 439 40 30,
fax: (01) 439 72 85

Včlanite se

Članstvo v sindikatu SDZNS prinaša večjo varnost in številne ugodnosti.
Včlanite se »

Bodite obveščeni

Prijavite se na obvestila
Prijavite se »

Človek in pol

SDZNS že od svoje ustanovitve izdaja informativno glasilo Človek in pol.
Človek in pol
Preberite glasilo »