Brez napredka v pogajanjih

Tudi včerajšnje nadaljevanje pogajanj med vlado in sindikati zdravstva in socialnega varstva za odpravo plačnih nesorazmerij ni prineslo napredka. Sindikalni predstavniki so po srečanju pogajanja ocenili kot vrtenje na točki nič.

Sindikati zdravstva in socialnega varstva ter Vlada na pogajanjih 12. oktobra niso dosegli napredka. Medtem ko v sindikatih zdravstva, zdravstvene nege in socialnega varstva vztrajamo, da se, kot določa lanskoletni dogovor, tokrat pogajamo o plačah zaposlenih v skupini J in tistih iz zdravstvene nege, ki lani niso bili deležni višjih plač, Vlada vztraja, da bi se o zaposlenih v plačni skupini J pogajali v okviru sistemskih sprememb. Pogajanja o slednjih naj bi se pričela en mesec od splošnega dogovora o dvigu plač zaposlenim v javnem sektorju, ki ga bodo sindikati podpisovali danes. 

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je po včerajšnjih pogajanjih pojasnil, da se sicer ves čas vrtijo okoli dveh plačnih skupin. Prva je plačna skupina E3, kamor sodijo medicinske sestre in zdravstveni tehniki, druga pa plačna skupina J.

Predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Slavica Mencingar je izpostavila oziroma ponovila, da z vladnim predlogom niso zadovoljni, ker delovna mesta v plačni skupini E3 sploh niso naslovljena. Kot je povedala že po enih od prejšnjih pogajanj, je namreč glede plačne skupine E3 stališče vladne strani, da so z dogovorom novembra lani "rešili vse". Po njenih besedah pa je bilo takrat veliko delovnih mest deležnih dviga zgolj za en ali dva plačna razreda in ostajajo še nekatere druge anomalije.

Kar pa zadeva plačno skupino J, je minister včeraj pojasnil, da se o tej plačni skupini "želijo pogovarjati na drugačen način, sistemsko", kar naj bi tudi zapisali v predlog. V vladna izhodišča za ta pogajanja pa so iz plačne skupine J zajete strežnice.

Predlog je isti kot tisti, ki so ga ponudili sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides. »Zdravstvo je celota in na tem vztrajamo,« je povedal minister. Dodal je, da so člane Fidesa pričakovali tudi na včerajšnjem krogu pogajanj, a jih ni bilo. Pri tem je ponovil, da si vlada stavke zdravnikov in zobozdravnikov ne želi, menijo pa, da lahko v sindikatu stavko preložijo ali zamrznejo, če najdejo dogovor. »In se pogovarjamo naprej, ker so bili zelo kratki roki in je pravzaprav nemogoče karkoli spremeniti v treh tednih,« je še povedal minister. Napovedal je sicer, da bo vladna stran svoj predlog do petka dopolnila. Iz izjav po včerajšnjih pogajanjih pa ni jasno, za kakšno dopolnitev naj bi šlo. Znova pa se dobijo prihodnjo sredo, ta petek pa nadaljujejo pogajanja s Fidesom.

Irena Ilešič Čujovič, predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije, je po pogajanjih ugotavljala, da so "na točki nič in da stopicljajo na mestu", kar obžalujejo. ""Večni optimizem sindikatov" v teh pogajanjih je po njenih besedah nekoliko pošel. "Nam se zdi, da si podajamo žogico na eno in drugo stran in da se ta žogica marsikdaj tudi odbija od betonske stene na vladni strani," je opisala. S pogajanji bodo nadaljevali, zaenkrat pa ne vidijo, da bodo kmalu prišli do minimuma, "s katerim bi lahko rekli, da so vsaj v delu odpravljene razmere, povzročene z aneksi novembra lani".

Da na pogajanjih niso dosegli napredka, sta izpostavila tudi predsednica SDZNS Slavica Mencingar in Vladimir Lazić iz Sindikatov v zdravstvu Slovenije Pergam. Po besedah slednjega se bodo do vladnega predloga lahko opredelili, ko ga bo vlada dopolnila.