BREZ NAS NI ZDRAVSTVA

Medicinske sestre, zdravstveni tehniki, bolničarji, reševalci, babice in negovalci smo protestirali za odpravo plačnih krivic ter za ustrezne delovne pogoje

Članice in člani Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije, ostali zaposleni v zdravstveni negi ter podporniki smo se 22. februarja 2023 zbrali na protestnem shodu v Ljubljani. Temeljna zahteva, ki smo jo izrazili na shodu, je zahteva po odpravi krivic in plačnih nesorazmerij za tiste naše kolegice in kolege, zaposlene v zdravstveni negi, ki so bili v minulem obdobju v nasprotju z nekaterimi drugimi zdravstvenimi delavci deležni dviga plač le za en ali največ dva plačna razreda. Opozorili smo tudi, da se za poklice v zdravstveni negi odloča vse manj mladih.
 
Razlog za to, da smo se medicinske sestre, zdravstveni tehniki, bolničarji, babice, negovalci in ostali odločili stopiti na ulico, sta tudi ignoranca resornega ministra oziroma celotne vlade ter njen neenakopraven odnos do različnih skupin javnih uslužbencev. Zaposleni smo prišli pred poslopje Vlade RS, da pokažemo, da obstajamo. Ker ne želimo biti več spregledani in preslišani, in ker smo le tako lahko znova opozorili na pomanjkanje kadra ter izčrpanost in podvrednotenje vseh, ki sploh še vztrajajo v zdravstveni negi in socialnem varstvu. Jasno smo sporočili, da tudi že več kot desetletje čakamo na sprejetje kadrovskih standardov in normativov. Ob vsem navedenem pa smo bili danes na ulici tudi v zaščito doslej pridobljenih pravic ter da se že v osnovni zoperstavimo poskusom odvzema ali zamrznitve nekaterih pravic zaposlenih, ki jih obsegajo izhodišča za prenovo plačnega sistema.
 
Udeleženci protesta so se ob 14.30 začeli zbirati na Trgu republike, pred parlamentarno stavbo. Tam nas je prišla pozdravit tudi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Nekaj pred 15. uro smo se podali proti vladnemu poslopju in napolnili Gregorčičevo ulico.
 
Zaposleni v zdravstveni negi, med katerimi so medicinske sestre, zdravstveni tehniki, bolničarji, reševalci, babice in negovalci, smo svoje nezadovoljstvo izražali z glasnimi žvižgi in številnimi transparenti. Na njih je denimo pisalo Ignoranca in poniževanje nista pot do dialoga; Medicinski sestri skrb in empatija ne plačujeta položnic; Ogrožena zdravstvena nega, ogrožen bolnik, ogrožena medicinska sestra. Med protestnim shodom in nagovori so nam podporo prišli izkazat tudi naši kolegi reševalci z reševalnimi vozili in sirenami.
 
Pred vladno palačo se je zvrstilo kar nekaj govorcev. Generalni sekretar SDZNS Marjan Meglič je bil kritičen do izjav ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, da bodo "vse reševali za mizo". Izpostavil je, da smo za mizo smo sedeli dneve, tedne, mesece, a nismo prišli nikamor. Ne moremo več verjeti tem besedam. »Tukaj smo, da pokažemo, da smo enotni, da držimo skupaj,« je dejal. Izrazil je tudi prepričanje, da zdravstvene reforme brez medicinskih sester ni in je tudi ne bo.
 

 
Po oceni predsednice sindikata Slavice Mencingar je žalostno, da so se medicinske sestre morale s protestom podati na pot dokazovanja, kdo smo, kaj smo in koliko smo vredne v tem sistemu. Tudi ona se je obregnila v ministrove izjave, da je zdravstvo treba obravnavati kot celoto. »Medicinske sestre smo del te celote, ampak le takrat, ko je treba delati 24 ur na dan, vse dni v letu. Brez nas ni zdravstva,« je poudarila. Ob tem je bila predsednica SDZNS kritična do ignorantskega odnosa vlade pri nagrajevanju njihovega dela in truda. Opozorila je, da so mladi zaposleni ob vstopu v sistem na ali celo pod minimalno plačo. Zaradi tega se jih po njenih besedah vse manj odloča, da bi ostali v sistemu, čeprav jih vsako leto dovolj zaključi izobraževanje.
Kot je še povedala, zaposleni v zdravstveni negi ne morejo in ne bodo čakali na konec novih pogajanj oziroma implementacije novega plačnega sistema. V sindikatu zato pričakujejo in zahtevajo takojšnjo rešitev - vstop v nov plačni sistem s predhodno odpravo anomalij in nesorazmerij. »Brez medicinskih sester ne more biti uspešne zdravstvene reforme. Že obstoječ sistem se lahko podre kot hišica iz kart, ker medicinskih sester več ne bo,« je opozorila. Prav tako pa je izpostavila, da SDZNS zahteva sprejem kadrovskih standardov in normativov. 

 

 
Zbrane so nagovorili in jim izrazili podporo tudi predsednik Konfederacije javnega sektorja Branimir Štrukelj, predsednica stanovske Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Monika Ažman, pa tudi predstavnika civilne iniciative Glas ljudstva in Srebrne niti.


Branimir Štrukelj, predsednik KSJS:
 

 
Monika Ažman, predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije:

 

 
dr. Janez Jančar, Civilna iniciativa Glas ljudstva:
 Pismo podpore združenja za dostojno starost Srebrna nit:
 
 

Pismo podpore Zveze organizacij pacientov Slovenije:
 

 
Vabimo vas k ogledu še preostalih posnetkov s protestnega shoda, medtem ko nekaj fotografij z njega najdete na tej povezavi – klik!

Mira Peroša, DMS v patronaži, članica Republiškega odbora SDZNS:

 


Saša Kotar, članica Republiškega odbora SDZNS (odbor dejavnosti za področje bolnišnic):Edin Adrović, podpredsednik SDZNS:Sebastjan Komočar, član Republiškega odbora SDZNS (predsednik odbora zdravstvenih domov):
 


Janko Hercan, član Republiškega odbora SDZNS, je zapel in zaigral:
 


Zaključne besede shoda generalnega sekretarja SDZNS Marjana Megliča:
 


Povezava do fotogalerije.