Izhodišča za pogajanja o plačnem stebru za zdravstvo pričakujemo prihodnji teden


Vlada ter sindikati zdravstva in socialnega varstva smo se danes, 15. februarja, sestali na pogajanjih o novem plačnem stebru za zdravstvo. Vladna stran po srečanju izjav ni dajala, v sindikatih so pojasnili, da jim je bila danes predstavljena primerjalna analiza plač v evropskih državah, natančnejša izhodišča pa bodo dobili v začetku prihodnjega tedna.

Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič je v izjavi po srečanju pojasnila, da danes še niso dobili izhodišč za pogajanja, dogovorili pa so se, da jim jih bo vladna stran posredovala prihodnji teden. Danes pa so jim po njenih besedah predstavili analizo plač v 20 evropskih državah. 

"Kar nas veseli, je, da se bomo primerjali z uspešnimi zahodnoevropskimi državami," je po srečanju ugotavljal podpredsednik sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Gregor Zemljič. Kaj več pa bodo lahko komentirali, ko dobijo natančnejša izhodišča vlade, je napovedal.

Ilešič Čujovič je bila v komentarjih prav tako previdna. Na vprašanje, ali primerjava z zahodnoevropskimi državami kaže na to, da bodo plače na koncu višje, je odgovorila, da so seveda namen reforme plačnega sistema stimulativne plač, je pa njihovo stališče, da morata iti plačna reforma in reforma zdravstvenega sistema "z roko v roki".
Po njenih napovedih se bodo pogajanja o plačnem stebru za zdravstvo nadaljevala prihodnjo sredo, pričakuje pa, da bodo kaj več vedeli že po ponedeljkovih centralnih pogajanjih z vsemi reprezentativnimi sindikati javnega sektorja.

Tudi po besedah predsednice Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Slavice Mencingar je bila današnja predstavitev presplošna, da bi vsebino že lahko komentirali, a so se, kot je dodala, tudi dogovorili, da do zaključka pogajanj o vsebini ne govorijo. Je pa Mencingarjeva pojasnila, da napoved protestnega shoda medicinskih sester in drugih zaposlenih v zdravstveni negi, ki je predviden za 22. februar, ostaja. Kot pravi, z vladne strani ni bilo nobenega odziva, "kot da nas ni".

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik izjav po koncu današnjega srečanja nista dajala.

Vir: Slovenska tiskovna agencija, 15. februar 2023