Živel 1. maj, praznik dela!

29.04.2023

1. maj kot praznik dela obeležujemo v spomin na splošno stavko 1. maja 1886, s katero so ameriški delavci zahtevali omejitev delovnega dne na osem ur. Tretji dan izvajanja stavke je policija na žetvenem obratu McCormick v Chicagu v izgredih ubila dva delavca, dan za tem pa so streljali še na protestnike, ki so se na ulicah zbrali v odgovor na policijsko nasilje. Na slovenskem smo prvi maj kot delavski praznik prvič obeležili leta 1890, leta 1945 pa so ga takratne jugoslovanske oblasti razglasile za državni praznik, ki ga odtlej zaznamujejo razne kulturne prireditve, pihalne godbe in prižiganje kresov.

7. april – Svetovni dan zdravja

07.04.2023

Slogan letošnjega obeleževanja je Zdravje za vse. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je medtem v poslanici ob današnjem svetovnem dnevu zdravja pozval k tvorni razpravi o prihodnosti našega zdravstvenega sistema. Pri tem vidi več izzivov, med največjimi je pomanjkanje zdravstvenih delavcev.

Odprto pismo predsedniku Vlade RS

01.02.2023

Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije je danes, 1. februarja, na predsednika Vlade RS dr. Roberta Goloba naslovil pismo v zvezi s plačno in kadrovsko problematiko v zdravstveni negi ter z vnovičnim pozivom za skupno srečanje.