Ob zaključku pogajanj za odpravo plačnih nesorazmerij

Spoštovani članice in člani Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije!
 
Včeraj, 30. novembra, so se na Ministrstvu za zdravje zaključila pogajanja za odpravo plačnih nesorazmerij, ki so po besedah Vlade nastala zaradi Dogovora iz novembra 2021. Ne glede na ves trud in številne argumente nismo uspeli odpreti plačne podskupine E3, v kateri smo zaposleni v zdravstveni negi.

Vlada je resnično trmasto vztrajala pri stališču, da se ne pogaja za tista delovna mesta, ki so bila deležna dviga v lanskem letu, in to ne glede število plačnih razredov, ki so jih zaposleni takrat pridobili. Vse do zadnjega smo upali, da bo vlada v svoj predlog vendarle vključila tudi zaposlene na delovnih mestih skupine E3, ki so jim lansko leto plače dvignili zgolj za enega ali dva plačna razreda. Žal so tudi ta naš zadnji pogajalski predlog vehementno zavrnili.

V tokratnih pogajanjih so bila torej deležna dviga ostala delovna mesta v zdravstvu in socialnem varstvu, ki niso bila naslovljena v pogajanjih leta 2021, nekako v enakem razponu kot pred letom dni. Sestavni del pogajanj so bili tudi standardi in normativi v zdravstvu, za katere smo dogovorili tudi datum, do katerega bodo pripravljeni in sprejeti, in sicer 1. 4. 2023.

Še v tem mesecu naj bi Vlada predstavila nov plačni steber v zdravstvu in po besedah resornega ministra naj bi na novo postavil razmerja med delovnimi mesti ter uredil tudi novonastale anomalije.

Kaj to natančno pomeni, v tem trenutku težko ugibamo. Nekaj pa je zagotovo in to je nujno potrebna enotnost zaposlenih v zdravstveni negi. Noben steber nam ne bo nič podaril, pa če so obljube še tako svetle.

Stavkovnega sporazuma in Aneksa h Kolektivni pogodbi seveda ne bomo podpisali, saj bi se s tem odpovedali nadaljnjim sindikalnim aktivnostim, o katerih pa bodo v nadaljevanju odločali organi našega sindikata.

 
S spoštovanjem,
 
Predsednica SDZNS
Slavica Mencingar