PROTESTNI SHOD MEDICINSKIH SESTER


Obvestilo o napovedanem protestnem shodu zaposlenih v ZN na dan 22. 02. 2023 

Najprej morda pojasnilo, zakaj bo shod, ki ga pripravljamo 22. februarja letos, imenovan »PROTESTNI SHOD MEDICINSKIH SESTER«
Zakaj se nam zdi pomembno, da vas na to opozorimo? Ker zdravstvena nega (ZN) predstavlja poklice na večih stopnjah izobrazbe in z veliko različnimi nazivi, zato smo enostavno vse poimenovali »medicinske sestre«. Ne samo, da bo tako lažje za oblikovanje plakatov in sporočanje napovedi, ampak bomo tudi v javnosti bolje prepoznani kot specifična poklicna skupina. Torej že vnaprej to pojasnilo v izogib vsem dilemam in pojasnjevanju vsem tistim, ki bi se morda želeli obregniti ob uporabi tega splošnega naziva.

Naslednje, kar je pomembno, da veste vsi izvajalci ZN, je to, da bomo protestirali zaradi nespoštovanja Dogovora iz novembra 2021, ki je vseboval člen in zavezo Vlade RS, da se v letu 2022 odpravijo vse novonastale anomalije in nesorazmerja tudi znotraj ZN. Kot veste,  do tega ni prišlo, zato smo se v SDZNS odločili, da v opozorilo zaradi nespoštovanja že dogovorjenega in obljubljenega pripravimo protestni shod.

Naše zahteve bodo trenutno usmerjene samo k odpravi nespoštovanja omenjenega Dogovora. Zato nedavno tudi nismo podpisali novega Dogovora in Aneksa, ki sta bila rezultat pogajanj v letu 2022. Tokrat so bili deležni dviga ostali poklici v zdravstvu in socialnem varstvu, tja do štiri plačne razrede. O najnižje vrednotenih delovnih mestih oziroma tistih, ki so z novembrskim dogovorom dobili zgolj en ali dva plačna razreda, se resorni minister sploh ni želel pogajati. Tako bomo zdaj zahtevali razliko za vse tiste v ZN, ki so novembra 2021 dobili manj kot štiri plačne razrede.

Preden se spet vsuje plaz negodovanja in nezadovoljstva, vas prosimo, da tokrat ne kažemo s prstom eden na drugega in si dokazujemo, kdo si zasluži več in kdo manj … Zavedamo se, da bi se s tem spet porušilo vse. Jasno je: tako v ZN kot v celotnem javnem sektorju so plačna razmerja že zelo dolgo porušena, tako da o enotnem plačnem sistemu tako rekoč ne moremo več govoriti.

Pogajanja, ki bi se naj začela že decembra lani (a se bodo pričela komaj v februarju), so tista, ki so namenjena odpravi »vseh nesorazmerij znotraj  enotnega plačnega sistema« v JS. Torej vsi sindikati JS, vključno z vsemi zdravstvenimi sindikati, bomo z Vlado RS snovali nov Zakon o sistemu plač v JS. Kaj to konkretno pomeni za nas, za naša delovna mesta? Že sedaj v obstoječem plačnem sistemu jih imamo v katalogu delovnih nekaj čez 100. Vsak dan dobivamo s terena, torej od vas članic in članov, nove in nove predloge. Vsaka sekcija, vsak zavod, vsak oddelek ali ambulanta vidi svoje delo kot najbolj pomembno. Vsak dan slišimo o prehodu kadra na »lažja delovna mesta« …. Dokler bomo med sabo tako komunicirali, se primerjali in gledali vsak svoj »vrtiček«, verjemite, da ne bomo prišli nikamor.

V zdravstvu je namreč VSAKO DELO POMEMBNO IN ZAHTEVNO. Tudi in predvsem v ZN je tako! Ni lažjih in težjih delovnih mest. So samo različni pogoji dela. Ponekod bolj v fizičnem smislu, drugod v psihičnem, večinoma pa velja oboje hkrati.

Z leti smo uspeli dvigniti dodatke za neugoden delovni čas, ki je tisti dejavnik, ki velikokrat odloča o tem, kje se želimo zaposliti. Te dodatke seveda želimo še dodatno ovrednotiti, da bi delo, ki zahteva  prisotnost 24ur/dan vse dni v letu, znova postalo privlačno.

Skratka, če strnem - povsod je delo težko, odgovorno in zahtevno. In povsod primanjkuje kadra. Vedno se je in se bo dogajalo, da kader migrira oz. kroži. Tega nikoli ne bo moč preprečiti. Lahko pa se naši odločevalci odločijo, da opredelijo deficitarna delovišča in z različnimi dodatki zadržijo kader oz. privabijo novega, dokler se kadrovski normativi ne zapolnijo z zadostnim številom kadra, da bodo lahko zaposleni prosti vsaj dva, ali še raje tri vikende na mesec. Dokler tega ne rešimo na ta način, bo prihajalo do ˝kraje˝ kadra, kazanja s prstom eden na drugega in seveda prepiranja med sabo. Tega pa si enostavno ne moremo in ne smemo privoščiti, če hočemo karkoli doseči in spremeniti.
In dokler to vsakemu izvajalcu znotraj ZN ne ne bo jasno, tako dolgo bomo vsi skupaj na zelo majavih nogah. Vsak general je namreč močan le toliko, kot je močna in številčna njegova vojska in kot je pri močeh, njegov najšibkejši člen - posamezni vojak.

Nič nam ne pade z neba. Vedno znova se je potrebno boriti za nekoč samoumevne osnovne pravice, in tukaj je pomembno ter potrebno sindikalno gibanje in povezovanje.
 
Zato vabljeni vsi izvajalci ZN, ne glede na to, ali ste člani sindikata ali ne, da skupaj pokažemo moč in številčnost!

SE VIDIMO V LJUBLJANI, v sredo, 22. februarja, ob 15.00, na Gregorčičevi ulici 20 pred poslopjem Vlade RS! 
»POKAŽIMO JIM, KDO SMO MEDICINSKE SESTRE IN KAJ SKUPAJ ZMOREMO«.

Slavica Mencingar
Predsednica SDZNS
 
 
P. S.: Vse podrobnosti in navodila bomo v prihodnjih dneh iz tajništva RO SDZNS posredovali regijskim predstavnikom SDZNS in sindikalni zaupnikom v zavodih. Prav tako nas za sprotne informacije in novosti spremljajte na spletni strani sindikata in na našem FB profilu!