Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS) podpira napovedano stavko pacientov

V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS) razumemo stiske pacientov in podpiramo stavko pacientov, napovedano za 10. januar 2023.

Ljubljana, 9. januar 2023
 
 
Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS) podpira napovedano stavko pacientov
 
V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS) razumemo stiske pacientov in podpiramo stavko pacientov, napovedano za 10. januar 2023.
 
Pravica slehernega prebivalca Slovenije je, da ima dostop do javnega zdravstvenega sistema in osebnega zdravnika. Tudi v sindikatu zgroženo opazujemo, kako nič krivi posamezniki, med njimi tudi invalidi in starejši, dolge ure čakajo v vrstah, da bi si lahko izbrali svojega (osebnega) zdravnika. Zaposleni v zdravstveni negi že leta opozarjamo pristojne na preobremenjenost zdravstvenega sistema kot celote. Ne nazadnje smo tudi tekom nedavno končanih resornih pogajanj ministra za zdravje opozarjali na grožnjo razpada javnega zdravstva ter o pomanjkanju kadra, ne le zdravnikov, ampak zlasti medicinskih sester, zdravstvenih tehnikov, bolničarjev in negovalcev. Za navedene pri vprašanjih vrednotenja dela nismo zaznali niti malo posluha, niti za delovna mesta medicinskih sester ne, predvsem na primarnem nivoju, ki so v pogajanjih jeseni 2021 pridobila zgolj en ali dva plačna razreda. Ne glede na številne predstavljene argumente in dokaze (pomanjkanje kadra, odhodi iz poklica, ...) je vlada ostala gluha in niti najnižje plačanim v zdravstveni negi ni namenila nobenega povišanja plač, ki ga bodo v letošnjem letu tako ali drugače deležni vsi zaposleni v zdravstvu, in to ne zgolj za en plačni razred. Sprašujemo se, koga bo sploh še pritegnil nekoč zelo cenjen in zaželen poklic medicinske sestre. Bodo za nas v ambulantah, bolnišnicah, domovih za starejše skrbeli tujci z dvomljivo izobrazbo in pomanjkljivim znanjem slovenskega jezika. Je to prihodnost, ki nas čaka?
 
Priča smo razpadanju javnega zdravstvenega sistema. Temu procesu se bomo v SDZNS zoperstavili z vsemi razpoložljivimi možnostmi in sredstvi. Podpiramo napovedano stavko pacientov, ker se zavedamo njihovih stisk in številnih še kako upravičenih bojazni. Žal se je iz zgoraj opisanih razlogov fizično ne bomo mogli udeležiti, saj bomo na delovnih mestih skrbeli zdravje vseh vas, naših uporabnikov. Pozivamo pa Vlado RS in resornega ministra, da preprečijo oziroma zaustavijo proces privatizacije nekoč dobro delujočega sistema zdravstvenega varstva, po katerem so se zgledovale številne evropske države. Brez poštenega plačila za vse zaposlene, urejenega delovnega okolja in ustreznih pogojev za delo ne bo urejenega zdravstvenega sistema in kot takšen je oziroma bo neprijazen za vse, tako uporabnike kot za zaposlene.
 
 
Slavica Mencingar,
predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije